Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mleko

Rola produktów mlecznych w zapobieganiu chorób stylu życia

Strona 3 z 3


Autor: portalspożywczy.pl/EDA
Data: 09-09-2019, 13:45

Konsumpcja produktów mlecznych uczestniczy w osiąganiu szczytowej masy kości we wczesnym wieku dorosłym, co pomaga zapobiegać złamaniom w późniejszym okresie życia. Wiele badań pokazało, że produkty mleczne prowadzi do wzrostu gęstości mineralnej, mają korzystny wpływ na metabolizm kości i złagodzenie strat kości. Znaczenie produktów mlecznych dla zawartości substancji mineralnych w kościach, czy dla gęstości mineralnej kości zostało z sposób wystarczający ustalone w odniesieniu do dziewcząt i kobiet.

Znaczenie wapnia dla rozwoju i utrzymania kości jest dobrze rozpoznane. Mleko i przetwory mleczne dostarczają największego wkładu w spożyciu wapnia w europejskiej diecie. Zaledwie kilka innych produktów spożywczych w sposób naturalny zawiera tyle wapnia co produkty mleczne. Jednak, wapń z produktów mlecznych jest uznany jako jeden z najbardziej biodostępnych dla ludzkiego organizmu.

Pomimo iż czasami stwierdza się, że suplementacja tą samą ilością wapnia z innych źródeł ma porównywalne efekty na zdrowie kości, produkty mleczne mogą posiadać większe korzyści, a korzyści dla szkieletu mogą utrzymywać się przez dłuższy czas niż w przypadku ekwiwalentu wapnia w innej formie w postaci suplementów.

Podobnie, badania naukowe coraz częściej wykazują, że większe korzyści produktów mlecznych mogą wynikać z tego, że składniki mleczne są zawarte w matrycy mlecznej, która współdziała razem z nimi, pomagając w utrzymaniu zdrowych kości.

Choroby nowotworowe

Rak jelita grubego jest drugim najbardziej powszechnie występującym rakiem u kobiet i trzecim najczęściej występującym u mężczyzn. Zgodnie z ostatnim Raportem WCRF/AICR (2017), istnieje silny dowód na to, że konsumpcja produktów mlecznych obniża ryzyko raka jelita grubego.

Ponadto mleko i przetwory mleczne mogą być także powiązane ze zmniejszaniem ryzyka raka pęcherza oraz raka piersi w wieku przedmenopauzalnym; w ramach podgrup przetworów mlecznych szczególnie jogurt i niskotłuszczowe przetwory mleczne zostały wykryte jako odwrotnie powiązane z ryzykiem rozwoju raka piersi.

Ponieważ suplementacja w wapń i witaminę D zostały wcześniej pokazane jako redukujące raka piersi przez Women's Health Initiative, bardzo możliwe, że te składniki odżywcze są włączone w leżący u podstaw redukcji mechanizm.

Już 4-5 listopada w Warszawie największa konferencja dedykowana sektorowi spożywczemu i handlowemu w Polsce: 20 sesji tematycznych, 120 prelegentów, ponad 1000 uczestników. Zarejestruj się teraz!

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.208.187.169
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.