Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mleko

Rola sektora mleczarskiego w emisji gazów cieplarnianych

- Organizacja FAO opublikowała raport na temat wpływu sektora mleczarskiego na emisję gazów cieplarnianych, która obejmuje zarówno bezpośrednią ich emisję pochodzącą ze zwierząt, jak i emisję pośrednią, związaną z wytwarzaniem pasz, nawozów, pozostałych środków produkcji oraz ich dystrybucję - podał Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Rola sektora mleczarskiego w emisji gazów cieplarnianych
fot. unsplash.com

- Przedstawione badania pokazują, że między 2005 a 2015 r. emisja gazów pochodzących z sektora mleczarskiego zwiększyła się o 18% z uwagi na wzrostu produkcji mleka w tym okresie o 30%. Obserwowane tendencje w emisji gazów związane są ze zmianami pogłowia krów jak również ze zmianami w wydajności. W latach 2005-2015 pogłowie bydła mlecznego wzrosło o 11% a wydajność zwiększyła się o 15% - podaje Paweł Wyrzykowski.

Jak zauważają autorzy raportu, wzrost wydajności krów wiąże się ze zwiększeniem emisji gazów w ujęciu bezwzględnym, jednak bez zwiększenia wydajności całkowita emisja gazów z sektora mleczarskiego zwiększyłaby się o 38%.

Oznacza to, że wzrost wydajności krów prowadzi do mniejszej emisji gazów cieplarnianych w przeliczeniu na jednostkę produktu. W analizowanym okresie ich wytwarzanie w przeliczeniu na kilogram mleka zmniejszyło się o 11%.

- Najniższy poziom emisji w przeliczeniu na litr mleka odnotowuje się w regionach, gdzie produkcja mleka jest dobrze rozwinięta (1,3-1,4 kg CO2/kg mleka) podczas gdy w regionach rozwijających się, takich jak Azja Południowa i Zachodnia, Afryka Sub-Saharyjska i Północna, emisja w 2015 r. kształtowała się na poziomie 4,1-6,7 kg CO2/kg mleka - dodaje ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

W raporcie wskazane są też propozycje działań, które globalny sektor mleka powinien  podjąć w celu łagodzenia skutków zmian klimatu. Związane są one przede wszystkim z poprawą wydajności produkcji mleczarskiej.

Zwiększenie wydajności produkcji mleczarskiej ma jednak kilka wymiarów: takich jak sposób żywienia, zarzadzanie stadem, dobrostan zwierząt, genetykę, wykorzystanie nawozów czy też energii.

- W wielu częściach świata, w szczególności regionach o niskim i średnim dochodzie, najskuteczniejszą strategią ograniczania emisji gazów cieplarnianych jest zwiększenie produktywności zwierząt, co mogłoby znacznie zmniejszyć intensywność emisji gazów cieplarnianych  przez sektor mleczarski. Ważne będzie również zmniejszenie zapotrzebowania na zasoby poprzez włączenie produkcji zwierzęcej do modelu gospodarki w obiegu zamkniętym, np. poprzez pozyskiwanie energii z odchodów zwierzęcych - dodaje Wyrzykowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Paweł Wyrzykowski RSS ALERT    /    Bank BGŻ BNP Paribas RSS ALERT    /    produkcja mleka RSS ALERT    /    mleczarstwo RSS ALERT    /    emisja gazów cieplarnianych RSS ALERT    /    FAO RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.210.22.132
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.