REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rolnicy z Podlasia tracą na zakazie wywozu sera korycińskiego

  • Autor: Gazeta Współczesna
  • Data: 04-02-2011, 10:34

Według Gazety Współczesnej, na Mazowszu i Lubelszczyźnie podrabiają ser koryciński. Przez urzędniczą bezmyślność w ministerstwie rolnictwa korycińscy rolnicy mogą stracić główne źródło utrzymania. Ich sery nie mogą już być wywożone poza granice naszego województwa (i powiaty ościenne), a to w Warszawie właśnie był ich największy rynek zbytu. Skorzystać na tym mogą tylko handlarze i pośrednicy. Rolnicy już zaś liczą straty- podaje Gazeta.

REKLAMA

Dla Agnieszki Gremzy, jednego z większych producentów sera korycińskiego w Podlaskiem (tygodniowo produkowała nawet 700 kg) zakaz sprzedaży to prawdziwy dramat. Handlowała wyłącznie poza granicami województwa. Zainwestowała w nowoczesną serowarnię, samochody-chłodnie, lodówki, a nawet stoiska, na których kilka razy w tygodniu w różnych rejonach Polski sprzedawała sery. Teraz grozi jej bankructwo.

Zwłaszcza, że coraz częstsze są przypadki podrabiania serów korycińskich. Można je już kupić u lubelskich i mazowieckich producentów. Wprawdzie wniosek o zarejestrowanie sera jako produktu regionalnego jest już w Brukseli od pół roku, jednak zanim to nastąpi może jeszcze minąć kolejne półtora.

Już 10 lutego z inicjatywy urzędu marszałkowskiego ma dojść do spotkania ministerialnych urzędników z producentami.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • regionalnesmaki 07-02-2011, 10:02:
Nie chcieli za dużo, tylko debilizm urzędniczy, rodem z czasów PRL tutaj dał się we znaki. Jak to możliwe, że idąc do pierwszego lepszego marketu zachodniego mogę kupić sobie ser Gorgonzola, Bleu'd Avergine, Roqeurfort, które nie dość że są wywożone z regionu, gdzie powstają, to jeszcze się je eksportuje?? Cóż Francja, Włochy to kraje NORMALNE.
Poza tym z kim mieliby konkurować? Żaden inny ser w Polsce nie ma certyfikatu ChOG, póki co, więc to inna liga. Jedyna konkurencja cenowa dla Sera Korycińskiego to wspomniane przeze mnie sery z Francji, Włoch, poza tym sery hiszpańskie, niemieckie czy brytyjskie posiadające certyfikaty regionalne czy nawet najlepsze szwajcarskie sery posiadające oznaczenia szwajcarskie.
Cena tych serów jest moim zdaniem bardzo dobra, nie mówię o cenach w sklepach w Warszawie, ale 20 złotych za ser kupowany bezpośrednio u producenta, który to ser jest W PIERWSZEJ LIDZE ŚWIATOWEJ, to cena bardzo dobra.
Ministerstwo Rolnictwa powinno odpowiedzieć za to i to głowami, bo jeśli tak ma wyglądać nasz rynek żywności regionalnej i tradycyjnej to może lepiej w ogóle dobijmy polskie rolnictwo,a żywność wyłącznie importujmy.
Włosi, Francuzi, Szwajcarzy zarabiają na swoich serach regionalnych miliardy, włączając w to przychody dodatkowe, nawet z reklamy i turystyki, durne Polaczki jak zwykle zrobią tak, aby było najgorzej.
  • Piotr 07-02-2011, 09:51:
Chcieli za dużo, to maja za mało. Samo życie. Niech konkurują ceną, a nie płaczą. Cena Ich sera jest podobna do cen wędzonek wykonywanych metodą tradycyjną. PRZESADA.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 158) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH