Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rosną ceny produktów mleczarskich

  • Autor: Bank BGŻ
  • Data: 26-08-2008, 18:41

W drugim tygodniu sierpnia kontynuowana była wzrostowa tendencja cen zbytu przetworów mleczarskich. W relacji tygodniowej podrożały przede wszystkim artykuły stałe, w tym głównie masło w blokach oraz pełne mleko w proszku - o około 2-3 proc. - poinformowali analitycy BGŻ. Stopniowo zwiększają się także ceny serów dojrzewających - o około 4 proc. Ementaler, 1-2 proc. Gouda i Edam.

Po spadkach notowanych na początku sierpnia br. w analizowanym tygodniu podrożały również niektóre przetwory płynne, tj. kefir oraz śmietana i śmietanka - o niespełna 1 proc.

Aprecjacja złotego oraz brak wyraźnych tendencji wzrostowych cen przetworów mleczarskich na rynku globalnym wpływają na wyhamowanie silnej wzrostowej dynamiki eksportu polskich artykułów mleczarskich. W pierwszym półroczu br. wartość sprzedaży na rynki zagraniczne ukształtowała się na poziomie 601,8 mln EUR, tj. o około 18 proc. wyższym niż przed rokiem, przy wzroście wolumenu o 13 proc.. Niemniej w czerwcu, na skutek pewnego ożywienia na rynkach światowych i wyhamowania spadkowej tendencji cen przetworów mleczarskich odnotowano wyższe dynamiki wzrostu niż w poprzednich miesiącach.

W ciągu pierwszych sześciu miesięcy br. w największym stopniu zwiększyła się wartość eksportu serów - o 34 proc. do 233,2 mln EUR oraz, na skutek silnego wzrostu w czerwcu - mleka w proszku - o 32 proc. do 156 mln EUR, przy zwiększeniu wolumenu o prawie 50 proc.. W dalszym ciągu maleje znaczenie sprzedaży serwatki - wartość jej wywozu obniżyła się o 48 proc. względem analogicznego okresu poprzedniego roku.

Nadal brak jest tendencji rozwojowych w eksporcie do Rosji, co można częściowo wiązać z silną deprecjacją dolara i wzrostem eksportu z USA (m.in. w przypadku masła Rosja stała się głównym rynkiem zbytu dla Stanów Zjednoczonych). W pierwszym półroczu br. wartość sprzedaży przetworów mleczarskich na rynek rosyjski obniżyła się o 17 proc., przy spadku wolumenu o 29 proc.. Jedynym artykułem, którego wywóz rośnie jest serwatka (prawie 3-krotny wzrost wolumenu r/r i o 23 proc. wartości). Ze względu na wzrost cen transakcyjnych, zwiększyła się także wartość eksportu serów i twarogów - o 17 proc., przy spadku wolumenu o 27 proc.

Rynek europejski i światowy (11-17.08)

Na rynku europejskim nadal utrzymuje się spadkowa tendencja cen sprzedaży odtłuszczonego mleka w proszku, przede wszystkim we Francji -- w analizowanym tygodniu OMP potaniało o ponad 4 proc. do 220 EUR/100 kg. Obniżyły się także ceny w Holandii, choć w znacznie mniejszym stopniu - o około 2 proc., natomiast na rynku niemieckim obserwuje się ich stopniową stabilizację na poziomie 240 EUR/100 kg. Z kolei w przypadku masła spadek cen odnotowano w Niemczech (o 2 proc. w relacji tygodniowej) oraz, nieznaczny, w Holandii.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 610) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH