Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rosną ceny przetworów mleczarskich na krajowym rynku

  • Autor: Bank BGŻ
  • Data: 03-03-2009, 12:42
Rosną ceny przetworów mleczarskich na krajowym rynku

W drugiej połowie lutego na krajowym rynku mleka przeważały wzrostowe tendencje cen zbytu przetworów. Wyraźnie spadki w relacji tygodniowej odnotowano jedynie w przypadku serów dojrzewających, w tym głównie sera typu Ementaler i Edamski - od 3% do 5%.

W dalszym ciągu drożeje natomiast mleko w proszku - w dniach 16-22.02 średnio o około 1% t/t - oraz masło ekstra w blokach. Nieznaczne zwiększyły się także ceny przetworów świeżych, przede wszystkim śmietany i śmietanki - o prawie 3% w relacji tygodniowej.

Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w 2008 r. znacząco obniżyła się dynamika wzrostu eksportu produktów mleczarskich. Wartość sprzedaży przetworów na rynkach zagranicznych wyniosła 1159,9 mln EUR, tj. o ponad 3% więcej niż w 2007 r., podczas gdy jeszcze w I półroczu ub. r. tempo wzrostu kształtowało się na poziomie 18% w relacji rocznej. Dla porównania latach 2004-2007 wartość eksportu rosła w średnim tempie 23% rocznie. W ujęciu ilościowym wywóz zwiększył się o ponad 18% r/r (wobec 13% r/r w I półroczu ub. r.).

Załamanie wartości eksportu jest przede wszystkim efektem silnego spadku cen przetworów mleczarskich na rynkach światowych, które od sierpnia ub. r. do grudnia obniżyły się o około 40-50%, przy osłabieniu polskiej waluty o 22%. Przywrócenie w styczniu br. przez Komisję Europejską refundacji do eksportu oraz silna deprecjacja złotego zwiększa konkurencyjność polskiego wywozu, niemniej poprawy wyników można się spodziewać dopiero w marcu/kwietniu br.

W 2008 r. w ujęciu wartościowym w największym stopniu wzrósł eksport serów - o ponad 26% do 471,3 mln EUR, a także, szczególnie w II półroczu - jogurtów i maślanki - o 4% do 113,7 mln EUR. Udział tych ostatnich w całkowitej wartości eksportu przetworów mleczarskich wzrósł z 7% w 2004 r. do 10% w 2008 r. Biorąc pod uwagę wolumen, na przestrzeni ub. r. obniżyła się ilość wywozu masła, jogurtów oraz maślanki, istotnie wzrosła natomiast mleka płynnego - o prawie 43%, a także mleka w proszku - o prawie 35% w relacji rocznej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 263) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH