REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rosną ceny skupu mleka w Polsce

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 28-09-2010, 09:56
Rosną ceny skupu mleka w Polsce

Od maja br. na rynku krajowym utrzymują się wzrostowe dynamiki cen skupu mleka, co związane jest zarówno z malejącą podażą surowca jak i poprawą sytuacji przetwórców w kraju i zagranicą. W efekcie w sierpniu średnia cena zwiększyła się o 1,1 proc. w relacji miesięcznej do 103,75 PLN/hl, tj. była o ponad 21 proc. wyższa w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku oraz o ponad 11 proc. od średniej z ostatnich pięciu lat - informują analitycy BGŻ.

REKLAMA

Nadal utrzymuje się silne regionalne zróżnicowanie cen, choć w ostatnich czterech miesiącach uległo ono nieznacznemu zmniejszeniu. Co ciekawe, jedynym województwem w którym w sierpniu br. obniżono ceny skupu było województwo podlaskie - spadek o 0,3% do 109,0 PLN/hl. Niemniej, w dalszym ciągu rolnicy uzyskiwali tu najwyższe przychody ze sprzedaży mleka. Wysokie ceny notowane były także w województwach: zachodniopomorskim (107,95 PLN/hl), dolnośląskim (105,05 PLN/hl) oraz wielkopolskim (105,03 PLN/hl). Tradycyjnie najmniej mleczarnie płaciły w województwach: małopolskim (91,50 PLN/hl), podkarpackim (90,58 PLN/hl) oraz świętokrzyskim (95,70 PLN/hl).

Bardzo prawdopodobne, iż w IV kwartale br. utrzymają się wzrostowe dynamiki cen skupu mleka i to pomimo pogorszenia sytuacji na krajowym rynku zbytu przetworów mleczarskich, gdzie od lipca br. przeważają spadkowe tendencje cen. Drożenie surowca będzie w tym wypadku stymulowane przede wszystkim zmniejszeniem jego podaży.

W sierpniu br. mleczarnie skupiły 788,1 mln l mleka, tj. mniej o ponad 1% zarówno wobec lipca br. jak i analogicznego okresu ubiegłego roku. Ogółem w przeciągu pierwszych ośmiu miesięcy br. skupiono 5989,9 mln l surowca, co oznacza 2% obniżkę w relacji rocznej. Warto jednak zauważyć, iż dynamika spadku stopniowo wygasa - jeszcze w I półroczu br. skup był o 3-5% niższy w relacji rocznej, podczas gdy w lipcu-sierpniu już tylko o 1% r/r. Oznaczać to może odbudowę produkcji mleka w Polsce w 2011 r. podobnie jak to ma obecnie miejsce w większości krajów UE.

Pomimo zmniejszenia poziomu skupu, dynamicznie rośnie produkcja jogurtów oraz serów świeżych i twarogów. W okresie styczeń-sierpień br. przedsiębiorstwa zatrudniające powyżej 49 osób wytworzyły 334,5 mln l jogurtów, tj. o prawie 15% więcej niż przed rokiem (podobną dynamikę wzrostu obserwowano zresztą już w ubiegłym roku). Wzrosło również przetwórstwo surowca na sery świeże - o prawie 8% do 237 tys. ton. W ciągu ośmiu pierwszych miesięcy br. silnie obniżyła się natomiast produkcja mleka i śmietany w proszku - o prawie 20% do 85,3 tys. t oraz serów dojrzewających - o 6,5% do 174 tys. ton.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 116) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH