Rosną krajowe ceny artykułów mleczarskich
Na początku maja br. notowano dalszy dynamiczny wzrost cen produktów mleczarskich. W zakładach obj tych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 03- 09 maja 2010 r. masło w blokach średnio w kraju podrożało do 11,80 /kg, tj. o 4% w porównaniu do poprzedniego tygodnia - informuje ARR.
W tym czasie o 1,5%, do 12,63 z /kg wzrosły równie ceny masła konfekcjonowanego. Wymienione rodzaje masła były o 3-10% droższe niż miesiąc wcześniej i o 19-29% droższe ni w porównywalnym okresie 2009 r.
W pierwszym tygodniu maja br. znacząco wzrosły równie ceny mleka w proszku. W dniach 03-09 maja 2010 r. za mleko pełne płacono 9,97 z/kg, tj. o 5,6% więcej niż tydzień wcześniej. W tym czasie ceny proszku odtłuszczonego wzrosły o blisko 4% i producenci uzyskiwali za nie 8,65 z /kg. W odniesieniu do notowań sprzed miesiąca proszek mleczny był droższy odpowiednio o 6% i o 14% oraz o 28% i 25% droższy niż przed rokiem.
Wzrosły także ceny serów podpuszczkowych dojrzewających. W dniach 03-09 maja 2010 r. za Edam płacono średnio 11,79 z /kg, a za ser typu Gouda 11,74 z /kg, tj. o ok. 1% więcej niż przed tygodniem. Jednocześnie ceny tych serów były o ok. 2% niższe od notowanych miesiąc wcześniej, ale o 9% i o 16% wyższe niż przed rokiem.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!