Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rośnie eksport przetworów mleczarskich

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 20-11-2012, 11:01
Rośnie eksport przetworów mleczarskich

W 2012 r. silnie wzrósł eksport przetworów mleczarskich z krajów UE-27 na rynki trzecie. Według danych Komisji Europejskiej w pierwszych ośmiu miesiącach br. zwiększył się wolumen wywozu prawie wszystkich artykułów mlecznych, poza olejem maślanym i pełnym mlekiem w proszku - podają eksperci Banku Gospodarki Żywnościowej.

W przypadku jednego z najważniejszych produktów eksportowych Unii, serów, w analizowanym okresie sprzedaż na rynki zagraniczne wzrosła o prawie 14 proc. do 495,7 tys. ton. Wśród liczących się eksporterów sera, wywóz zwiększyła głównie Holandia - o około 24 proc. do 80,9 tys. t - oraz Niemcy - o prawie 16 proc. w relacji rocznej do 98,7 tys. ton. Francja i Włochy sprzedały na rynki trzecie więcej odpowiednio o 3 proc. (łącznie 63,9 tys. t) i 8 proc. (łącznie 52,6 tys. t).

W tym samym czasie (styczeń-sierpień br.) eksport odtłuszczonego mleka w proszku wzrósł o ponad 22 proc. wobec analogicznego okresu 2011 r. do 394,7 tys. t, przede wszystkim za sprawą większych wysyłek ze strony Francji (+47 proc. do 79,7 tys. t), Polski (+34 proc. do 32,9 tys. t) oraz Niemiec (+24 proc. do 81,3 tys. t).

Z kolei sprzedaż zagraniczna kolejnego flagowego produktu UE - pełnego mleka w proszku - w analizowanym okresie obniżyła się o 0,5 proc. do 279,3 tys. ton. Jest to jednak przede wszystkim efekt zmniejszenia eksportu przez Belgię (o ponad 30 proc. do 30,4 tys. t) oraz Danię (o prawie 10 proc. do 55 tys. t), bowiem wywóz PMP z Wielkiej Brytanii i Francji istotnie zwiększył się (odpowiednio o 51 proc. do 26,9 tys. t i o 17 proc. do 23,7 tys. t).

Ostatnie dwa lata to także okres dynamicznego wzrostu eksportu serwatki w proszku. W 2011 r. kraje UE-27 wysłały o prawie 16 proc. więcej tego produktu niż rok wcześniej, zaś w pierwszych ośmiu miesiącach br. wywóz zwiększył się o kolejne 15 proc. do 327,5 tys. ton.

Oczekujemy, że w końcowych miesiącach 2012 r. eksport przetworów mleczarskich z UE-27 na rynki trzecie będzie się stabilizować, natomiast w przyszłym roku, w szczycie sezonu, może ponownie wzrosnąć. Jest to głównie związane z dość trudną sytuacją gospodarczą w Europie, rosnącym bezrobociem i malejącymi dochodami realnymi ludności. W tych warunkach wszelkie nadwyżki w produkcji mleka kierowane będą poza granice Unii. Czynnikiem, który może wyhamowywać powyższe tendencje, będzie oczekiwane umocnienie euro wobec dolara amerykańskiego, skutkujące spadkiem konkurencyjności unijnych wyrobów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH