REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rośnie produkcja galanterii mlecznej

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 07-12-2010, 10:55
Rośnie produkcja galanterii mlecznej

W 2010 r. wyraźniej poprawie uległa sytuacja finansowa zakładów mleczarskich. W I półroczu br. wartość sprzedaży artykułów mleczarskich przez przedsiębiorstwa zatrudniające powyżej 49 osób zwiększyła się o ponad 2 proc. przy spadku wolumenu skupu mleka o około 3 proc. - informują analitycy BGŻ.

REKLAMA

Wynikało to zarówno ze wzrostu cen zbytu przetworów jak i zmiany struktury produkcji. Według danych GUS w okresie styczeń-październik wzrosło przetwórstwo mleka na jogurty i sery świeże przy spadku produkcji pozostałych artykułów. Sam skup był o 2,4% niższy w relacji rocznej i wyniósł 7368 mln litrów.

W analizowanym okresie w największym stopniu zmniejszyła się produkcja mleka i śmietany zagęszczonej - o około 17% do 105 tys. ton. Po kilku latach systematycznego wzrostu w pierwszych dziesięciu miesiącach br. zmalało także przetwórstwo mleka na sery dojrzewające - o ponad 5% do 220 tys. t, choć w ostatnich miesiącach trend spadkowy ulega wyhamowaniu. W tym samym czasie produkcja serów niedojrzewających i twarogów zwiększyła się o prawie 8% do 298 tys. t co oznacza, iż w całym 2010 r. może osiągnąć poziom 355-360 tys. ton.

Od kilku lat obniża się produkcja masła i śmietany i ta tendencja kontynuowana jest również w 2010 roku. W pierwszych dziesięciu miesiącach br. wyprodukowano 194 mln l śmietany normalizowanej, tj. o ponad 2% mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Produkcja masła została z kolei zmniejszona o prawie 3% osiągając poziom 138 tys. ton.

Dynamicznie rozwija się natomiast przetwórstwo mleka na jogurty a więc artykuły o wyższej wartości dodanej i wyższych marżach. W okresie styczeń-październik ich produkcja wzrosła o ponad 13% do 414 mln l.

Podobnie tendencje obserwuje się na rynku europejskim. W pierwszych ośmiu miesiącach br. skup mleka nieznacznie przekroczył ubiegłoroczny poziom (o 0,4%), choć w tzw. nowych państwach członkowskich (UE-10) obniżył się o ponad 3%. Ogółem, według prognoz Komisji Europejskiej, dostawy mleka w 2010 r. w UE-27 zwiększą się o 0,9% do 133,7 mln ton, natomiast w samej UE-10 spadną o 2,7% do 16,5 mln ton.

Wyższa rynkowa podaż surowca przełożyła się przede wszystkim na wzrost produkcji produktów fermentowanych (w tym jogurtów) - w okresie styczeń-sierpień o 3% wobec analogicznych miesięcy w 2009 r. do 5,5 mln t, serów - o prawie 2% do 5,5 mln t oraz śmietany - o 2,5% do 1,6 mln ton. Istotnie zmniejszyła się natomiast produkcja odtłuszczonego mleka w proszku - o ponad 10% w relacji rocznej do 717,1 tys. t - oraz masła - o ponad 4% do 1,25 mln ton. Prognozy KE wskazują, iż w całym 2010 r. ilość wyprodukowanego masła zmniejszy się o ponad 5% wobec 2009 r. zaś mleka w proszku ogółem (w tym pełnego) o ponad 8%.

 

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 295) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH