Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rośnie produkcja galanterii mlecznej

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 07-12-2010, 10:55
Rośnie produkcja galanterii mlecznej

W 2010 r. wyraźniej poprawie uległa sytuacja finansowa zakładów mleczarskich. W I półroczu br. wartość sprzedaży artykułów mleczarskich przez przedsiębiorstwa zatrudniające powyżej 49 osób zwiększyła się o ponad 2 proc. przy spadku wolumenu skupu mleka o około 3 proc. - informują analitycy BGŻ.

Wynikało to zarówno ze wzrostu cen zbytu przetworów jak i zmiany struktury produkcji. Według danych GUS w okresie styczeń-październik wzrosło przetwórstwo mleka na jogurty i sery świeże przy spadku produkcji pozostałych artykułów. Sam skup był o 2,4% niższy w relacji rocznej i wyniósł 7368 mln litrów.

W analizowanym okresie w największym stopniu zmniejszyła się produkcja mleka i śmietany zagęszczonej - o około 17% do 105 tys. ton. Po kilku latach systematycznego wzrostu w pierwszych dziesięciu miesiącach br. zmalało także przetwórstwo mleka na sery dojrzewające - o ponad 5% do 220 tys. t, choć w ostatnich miesiącach trend spadkowy ulega wyhamowaniu. W tym samym czasie produkcja serów niedojrzewających i twarogów zwiększyła się o prawie 8% do 298 tys. t co oznacza, iż w całym 2010 r. może osiągnąć poziom 355-360 tys. ton.

Od kilku lat obniża się produkcja masła i śmietany i ta tendencja kontynuowana jest również w 2010 roku. W pierwszych dziesięciu miesiącach br. wyprodukowano 194 mln l śmietany normalizowanej, tj. o ponad 2% mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Produkcja masła została z kolei zmniejszona o prawie 3% osiągając poziom 138 tys. ton.

Dynamicznie rozwija się natomiast przetwórstwo mleka na jogurty a więc artykuły o wyższej wartości dodanej i wyższych marżach. W okresie styczeń-październik ich produkcja wzrosła o ponad 13% do 414 mln l.

Podobnie tendencje obserwuje się na rynku europejskim. W pierwszych ośmiu miesiącach br. skup mleka nieznacznie przekroczył ubiegłoroczny poziom (o 0,4%), choć w tzw. nowych państwach członkowskich (UE-10) obniżył się o ponad 3%. Ogółem, według prognoz Komisji Europejskiej, dostawy mleka w 2010 r. w UE-27 zwiększą się o 0,9% do 133,7 mln ton, natomiast w samej UE-10 spadną o 2,7% do 16,5 mln ton.

Wyższa rynkowa podaż surowca przełożyła się przede wszystkim na wzrost produkcji produktów fermentowanych (w tym jogurtów) - w okresie styczeń-sierpień o 3% wobec analogicznych miesięcy w 2009 r. do 5,5 mln t, serów - o prawie 2% do 5,5 mln t oraz śmietany - o 2,5% do 1,6 mln ton. Istotnie zmniejszyła się natomiast produkcja odtłuszczonego mleka w proszku - o ponad 10% w relacji rocznej do 717,1 tys. t - oraz masła - o ponad 4% do 1,25 mln ton. Prognozy KE wskazują, iż w całym 2010 r. ilość wyprodukowanego masła zmniejszy się o ponad 5% wobec 2009 r. zaś mleka w proszku ogółem (w tym pełnego) o ponad 8%.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 780) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH