Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rośnie skup i przetwórstwo mleka w Polsce

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 27-11-2012, 10:00

Październik był kolejnym miesiącem, w którym skup mleka w Polsce przekroczył ubiegłoroczny poziom. Według danych GUS, w tym okresie dostawy surowca do mleczarni wyniosły 767 mln litrów, tj. o ponad 2 proc. więcej w relacji rocznej. Ogółem w styczniu-październiku br. skup mleka ukształtował się na poziomie 8075 mln l, czyli o 7 proc. wyższym niż w analogicznym czasie przed rokiem - podają analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej.

Powyższe oznacza, że aby uniknąć przekroczenia kwoty mlecznej w sezonie 2012/2013, w kolejnych miesiącach (listopad-marzec) dynamika rocznego wzrostu skupu musiałaby istotnie wyhamować i sięgać maksymalnie 1 proc. (wobec 10 proc. notowanych jeszcze w I półroczu br.). Nie jest to zupełnie nieprawdopodobne, przede wszystkim ze względu na tzw. efekt skali, czyli bardzo wysoką towarową produkcję mleka w IV kwartale 2011 r. i I kwartale br.

Jednocześnie warto zwrócić uwagę na ewentualną możliwość wykorzystania krajowej rezerwy kwoty. Według informacji podanej przez ARR, 21 listopada 2012 r. opublikowane zostało Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 listopada 2012 r. w sprawie wysokości krajowej rezerwy w roku kwotowym 2012/2013. W myśl powyższego aktu prawnego w roku kwotowym 2012/2013 krajowa rezerwa kwoty krajowej wyniosła 331 646 387 kg, w tym: krajowa rezerwa dla dostawców hurtowych stanowi 259 852 060 kg oraz krajowa rezerwa dla dostawców bezpośrednich - 71 794 327 kilogramów.

Wysoki skup mleka przełożył się na wzrost produkcji większości przetworów mleczarskich. W okresie styczeń-październik br. w zakładach mleczarskich mniej niż przed rokiem wytworzono jedynie jogurtów - o ponad 3 proc. (łącznie 400,3 mln l).

W największym stopniu zwiększono produkcję serów dojrzewających - o ponad 14 proc. do 257 tys. ton. Jest zatem bardzo prawdopodobne, że w tym roku po raz pierwszy produkcja serów dojrzewających przekroczy 300 tys. t (w 2011 r. wyniosła 284,7 tys. t). Zmniejszy się też dystans dzielący ten produkt od sera świeżego, którego w pierwszych dziesięciu miesiącach br. wytworzono o "`zaledwie"' 3 proc. więcej, niż przed rokiem (315 tys. t).

W I półroczu dość dynamicznie przyrastała produkcja mleka w proszku. W ostatnich miesiącach obserwuje się jednak hamowanie tego trendu. W październiku br. zakłady mleczarskie wyprodukowały już o 9 proc. mniej tego produktu, niż rok wcześniej. Niemniej, w okresie styczeń-październik łączna produkcja ukształtowała się na poziomie 130 tys. t, tj. o ponad 5 proc. wyższym w relacji rocznej.

W odniesieniu do masła sytuacja jest już znacznie bardziej stabilna. W pierwszych dziesięciu miesiącach br. jego produkcję zwiększono o około 3 proc. do 145 tys. ton. W tym samym czasie mleczarnie wytworzyły o prawie 6 proc. więcej śmietany (189,6 mln l) i o prawie 2 proc. więcej mleka płynnego (2211,4 mln litrów).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 744) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH