Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rośnie skup mleka w Polsce

  • Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
  • Data: 03-11-2015, 13:24
Rośnie skup mleka w Polsce
fot. fotolia

Według danych GUS, we wrześniu 2015 r. w Polsce skupiono 872 mln l mleka krowiego, tj. o 0,8% więcej niż w analogicznym miesiącu przed rokiem. Łączna wielkość skupu w pierwszych trzech kwartałach br. wyniosła prawie 8 mld l i była o 2,2% większa niż w analogicznym okresie ub.r. – informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.


Dynamika wzrostu dostaw mleka od momentu zniesienia kwot (w okresie kwiecień-wrzesień) w porównaniu z analogicznym okresem 2014 r. wyniosła 3,1%, podczas gdy w pierwszych trzech miesiącach br. kształtowała się na poziomie zaledwie 0,3%.

We wrześniu br., za hektolitr mleka w skupie płacono średnio 108,79 zł, tj. o 12,7% mniej niż we wrześniu ub.r. W ujęciu miesięcznym, po raz pierwszy od marca, odnotowano wzrost cen skupu o 0,9%.

W pierwszych trzech kwartałach 2015 r., w zakładach zatrudniających powyżej 49 osób, wytworzono 2225 mln l mleka płynnego, tj. o 8,4% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. W III kwartale dynamika wzrostu była wyższa - wyniosła 10,9%. Należy przypuszczać, że przy stabilnym rynku krajowym, co raz więcej mleka płynnego jest kierowane na eksport, co pozwoliło w pewnym stopniu zagospodarować surowiec, który do tej pory przeznaczy był na produkcję mleka w proszku.

W okresie styczeń-wrzesień br. wyprodukowano 140 tys. t masła, tj. o 5,5% w więcej w relacji rocznej, jednak w samym trzecim kwartale dynamika ta osłabła. Produkcja w porównaniu z trzecim kwartałem 2014 r. była zaledwie o 0,2% wyższa. Prawdopodobny wpływ na osłabienie dynamiki mogły mieć obserwowane na koniec czerwca br., większe w porównaniu z czerwcem 2014 r. o 44% zapasy tego produktu. W pierwszych dziewięciu miesiącach br., w przedsiębiorstwach zatrudniających ponad 49 osób, wzrosła też produkcja serów świeżych o 5,1% do 315 tys. t. (w tym w trzecim kwartale o 5,7%).

Z drugiej strony, w pierwszych trzech kwartałach br., znacząco spadła produkcja mleka w proszku – o 11,1% do 156 tys. t, a zapasy tego produktu na koniec czerwca były o 28% większe niż przed rokiem. Duże zakłady wytworzyły też o 4,2% mniej śmietany, tj. 159 mln l. Produkcja jogurtów była mniejsza o 2,9% i wyniosła 314 mln l, a serów dojrzewających spadła o 2,7% do 223 tys. t. Mniejsza produkcja jogurtów i serów dojrzewających miała miejsce przede wszystkim w pierwszej połowie roku, gdyż w III kwartale była na podobnym poziomie jak przed rokiem.

We wrześniu 2015 r., w porównaniu z sierpniem, zaobserwowano nieznaczne wzrosty ceny zbytu przetworów mleczarskich. Jednak w relacji do września ub.r. ceny odtłuszczonego mleka w proszku były niższe o 25%, serów dojrzewających o 19%, a masła o 5%. W przypadku produktów płynnych (śmietany, jogurtów i kefirów) ich ceny były o 6-8 % niższe od obserwowanych przed rokiem.  

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 885) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH