REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rośnie skup mleka w Polsce i UE

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 01-03-2011, 11:30

Od września 2010 r. wolumen skupu mleka w Polsce przekracza poziomy notowane rok wcześniej. Dynamika wzrostu początkowo przyspieszała, następnie w listopadzie i grudniu osłabiła się do niespełna 1 proc. w relacji rocznej, by w styczniu br. ponownie wzrosnąć do ponad 3 proc. Tym samym w ubiegłym miesiącu dostawy surowca do mleczarni ukształtowały się na poziomie 703,1 mln l, o prawie 4 proc. wyższym niż w grudniu ub. roku - informują analitycy BGŻ.

REKLAMA

Wyższa rynkowa podaż mleka w kraju to opóźniony efekt rosnących cen skupu i relatywnie stabilnych kosztów produkcji (szczególnie w I półroczu ub. r.), w wyniku czego w 2010 r. poprawiła się dochodowość z produkcji mleka. Oceniamy, iż przez cały 2011 r. skup surowca będzie przewyższał ubiegłoroczne poziomy.

Z kolei utrzymywanie się wysokich cen zbytu mleka w proszku i masła, przy dość stabilnych cenach przetworów świeżych, przyczyniło się do zmian w produkcji artykułów mleczarskich. Według danych GUS w styczniu br. przedsiębiorstwa zatrudniające 50 osób i więcej wytworzyły 10,4 tys. t mleka w proszku, tj. o 8% więcej niż w grudniu i prawie 30% wobec analogicznego okresu 2010 roku. Produkcję masła zwiększono o prawie 7% w relacji miesięcznej do 15,3 tys. ton. W stosunku do stycznia ub. r. niższa była natomiast produkcja jogurtów (o 1,5%, choć wobec grudnia wzrosła o ponad 35%) i śmietany (o ponad 8%).

Z kolei w UE-27 wraz z rozpoczęciem nowego sezonu kwotowego skup mleka zaczął przewyższać poziomy z analogicznych okresów w 2009 roku. Według danych Eurostatu w całym 2010 r. dostawy surowca do mleczarni w krajach Wspólnoty były o 1,3% wyższe w relacji rocznej. Największe przyrosty zaobserwowano w Irlandii - o około 9% do 5,3 mln t - oraz we Francji - około 3% do 23,5 mln t. Ogółem w krajach byłej UE-15 skup zwiększył się o prawie 2% do 117,5 mln t. Z kolei w krajach, które przystąpiły do UE w 2004 r. spadł on o 2% do 16,5 mln t, głównie za sprawą obniżek w dostawach na Węgrzech (o około 10% do 1,3 mln t) oraz w Polsce (o 1,6% do 9,0 mln t).

Wyższa podaż mleka w UE-27 przełożyła się na zwiększenie produkcji serów (o 2% do 8,1 mln t), produktów fermentowanych (o 2,5% do 7,9 mln t) oraz śmietany (o 2,1% do 2,4 mln t). Znacznie mniej niż w 2009 r. wytworzono natomiast odtłuszczonego mleka w proszku (o 8%; 1,0 mln t) oraz masła (o 3%; 1,8 mln t).

Warto jednak zwrócić uwagę, iż na skutek stopniowego zwiększania skupu mleka (głównie w krajach UE-15), a co za tym idzie większych ilości tłuszczu do zagospodarowania, od sierpnia 2010 r. notowano już wzrosty produkcji masła w Unii.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 952) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH