Rośnie spożycie kefiru w USA
Popularny od Europy Wschodniej po Mongolię napój mleczny podbija właśnie rynek Stanów Zjednoczonych. Amerykanie oszaleli na punkcie kefiru - podaje serwis pieniadze.gazeta.pl.
Do tej pory w Stanach Zjednoczonych kefir sprzedawany był głównie w sklepach dla imigrantów i w punktach ze zdrową żywnością. Jednak za sprawą międzynarodowej obsesji na punkcie dbania o zdrowie i mody na zdrowe odżywianie orzeźwiający napój mleczny zaczął pojawiać się na półkach największych amerykańskich supermarketów.
Jak podaje Lucas Isakowitz, analityk rynku z IBISWorld, w ubiegłym roku sprzedaż Lifeway Foods, największego dostawcy kefiru w Stanach Zjednoczonych, wzrosła do 130 mln dol. z 58 mln dol. w 2009 r. Według Euromonitor, amerykański rynek kefiru i maślanki wzrósł w ub. roku o 8 proc. W listopadowym raporcie informowano, że sprzedaż maślanki w 2014 r. nie zmieniła się, co oznacza, że za wzrost całego segmentu odpowiada właśnie kefir.

KOMENTARZE: (1)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (1)