Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rośnie spożycie serów dojrzewających i twarogowych

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 10-03-2014, 15:04
Rośnie spożycie serów dojrzewających i twarogowych

Jak wynika z danych Agencji Rynku Rolnego, od 2001 roku we wszystkich typach gospodarstw domowych notowany jest wzrost spożycia serów topionych i dojrzewających. W latach 2001-2012 średnio miesięczne spożycie tych produktów na osobę (wg GUS) zwiększyło się z 0,31 kg do 0,39 kg.

ARR zwraca jednak uwagę, że poziom spożycia był zróżnicowany w  zależności od statusu społeczno-ekonomicznego gospodarstwa. Relatywnie wysoka cena tego rodzaju serów sprawia, że w uboższych gospodarstwach domowych ich spożycie jest najmniejsze. Najwięcej serów topionych i  dojrzewających (dane za 2012 rok) spożywa się w  gospodarstwach domowych osób pracujących na własny rachunek (średnio 0,43 kg na osobę miesięcznie) oraz w gospodarstwach pracowników (0,41 kg na osobę), a najmniej - w gospodarstwach rolników (0,28 kg na osobę).

Odmiennie kształtuje się wielkość i tendencja spożycia serów twarogowych. W  spożyciu serów twarogowych w  gospodarstwach domowych do 2008 roku utrzymywała się niewielka tendencja spadkowa. Była ona spowodowana poprawą sytuacji dochodowej ludności i  w  efekcie zwiększeniem zainteresowania konsumpcją droższych produktów białkowych, tj. mięsa i jego przetworów.

Od 2009 roku nastąpił dynamiczny wzrost spożycia serów twarogowych, a jego poziom w poszczególnych grupach gospodarstw domowych i kierunki zmian były zróżnicowane. Od 2000 roku sukcesywnie rosła konsumpcja tych serów w gospodarstwach pracowników (wzrost o 16 proc. w  latach 2000-2012), malała natomiast w  rodzinach rolniczych (spadek o 24 proc.). Tak duża dynamika spadku poziomu spożycia tej grupy produktów w  gospodarstwach rolników wynika z  wspomnianego wcześniej ograniczenia samozaopatrzenia.

Od 2000 roku najwięcej serów twarogowych spożywają emeryci i renciści (w 2012 roku średnio było to 0,70 kg na osobę miesięcznie). Duża konsumpcja wśród ludzi starszych jest związana ze wspomnianą wcześniej tradycją kulinarną tej grupy ludności. Ponadto - w przypadku wzrostu cen mięsa - sery twarogowe traktowane są jako tańsze źródło białka zwierzęcego. Gospodarstwa domowe rolników były do 2006 roku drugą grupą pod względem wielkości spożycia tego asortymentu.

Od 2007 roku to miejsce zajmują gospodarstwa osób pracujących na własny rachunek (w  2012 roku średnie miesięczne spożycie serów twarogowych wyniosło 0,55 kg na osobę).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH