REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rośnie sprzedaż serów dojrzewających

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 15-06-2015, 13:54
Rośnie sprzedaż serów dojrzewających
Edward Bajko, prezes Spomleku /fot.Spomlek

W rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Edward Bajko, prezes Spomleku powiedział, że rośnie sprzedaż serów pakowanych, jak i z segmentu premium.

REKLAMA

Sery z segmentu premium – Skarby Serowara, sprzedają się coraz lepiej. Dynamika wzrostów wynosi kilkadziesiąt procent rocznie i nadal rośnie, podobnie jak cała kategoria. Towary, określane jako luksusowe, są stosunkowo mało podatne na presję cenową. Rynek serów premium będzie się rozwijał w szybszym tempie niż rynek serów mainstreamowych, które są wrażliwe na zmiany koniunktury – mówi prezes Bajko.

 Z drugiej jednak strony zauważa że, konsumenci są coraz bardziej świadomi i nie chcą przepłacać, gdy mogą tego uniknąć. - Nasze sery premium: Bursztyn, Rubin, Szafir pod marką Skarby Serowara są droższe od serów „kanapkowych”, a jednocześnie zdecydowanie tańsze od produktów z importu, a od wielu z nich także znacząco lepsze. W tym upatrujemy naszą przewagę – dodaje Edward Bajko.

 Jego zdaniem, na rynku serów pakowanych również zmiany są bardzo widoczne. Ta kategoria rośnie i będzie rosnąć, takie doświadczenia płyną do Polski z Zachodu. Jak mówi, również polscy konsumenci szukają wygody, a co się z tym wiąże opakowanie musi być praktyczne. - Stąd od lat obserwujemy postępy w dziedzinie projektowania nowych rozwiązań. Proszę zauważyć, że tacki z serami muszą już mieć możliwość wielokrotnego otwierania, co jeszcze nie tak dawno było nowością. Liczy się również design. Koncerny opakowaniowe prześcigają się w pomysłach, bo przecież klient wybiera produkt również zmysłem wzroku. Sklepy zaś przywiązują wagę do rozmiarów opakowania, stąd coraz częściej możemy spotkać na półkach różne produkty, w tym także sery, pakowane próżniowo. - Takie opakowania przedłużają trwałość przechowywanych w ten sposób produktów i potraw, a jednocześnie oszczędzają miejsce w ladach i regałach chłodniczych. Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom, niebawem wypuścimy na rynek klinki sera Bursztyn pakowane w taki sposób – mówi szef Spomleku.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (22 870) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH