Różnice między mlekiem ekologicznym a konwencjonalnym
Skład mleka jest uzależniony od wielu czynników. Są to przede wszystkim rasa zwierząt, rodzaj wypasu, rodzaj paszy, pora roku, sposób dojenia, dobrostan zwierząt. Wiele badań wskazuje, że ekologiczne mleko zawiera więcej cennych dla zdrowia kwasów omega-3 w porównaniu z mlekiem konwencjonalnym.

- Bardzo dobrze wiemy, że zachodnioeuropejska dieta jest bardzo uboga w te składniki. Włączenie mleka ekologicznego do codziennej diety pozwala na wyrównanie tych deficytów. 500 ml pełnotłustego mleka ekologicznego (lub spożycie tłuszczu mlecznego z innych produktów jak ser czy masło w celach przelicznikowych) pokrywa aż 16% dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3. To jest w przeliczeniu dostarczamy 39 mg kwasów omega-3. Dla porównania mleko konwencjonalne dostarcza tylko 25 mg, czyli zapewnia pokrycie w 11%. - mówi serwisowi portalspozywczy.pl dr hab. Ewelina Hallmann, Kierownik Katedry Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.
Spożycie mleka ekologicznego zmniejsza objawy choroby zwanej egzemą. U noworodków występowania spodziectwa oraz stanu przedrzucawkowego u kobiet ciężarnych. - Metaananaliza publikacji naukowych (196 przeanalizowanych badań dotyczących mleka i tłuszczu mlecznego) wykazała znaczące różnice w składzie chemicznym mleka ekologicznego i konwencjonalnego – mówi Ewelina Hallmann.
Dodaje, że mleko ekologiczne charakteryzowało się istotnie wyższą zawartością kwasów omega-3, CLA, ALA, witaminy E oraz żelaza w porównaniu z mlekiem konwencjonalnym. Jednocześnie w mleku ekologicznym stwierdzono mniej jodu i selenu w porównaniu z mlekiem konwencjonalnym.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.