REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rusza akcja promująca produkty regionalne "Zasmakuj w Małopolsce"

  • Autor: PAP
  • Data: 28-04-2012, 11:59

Dziesięć małopolskich produktów regionalnych chronionych certyfikatem Unii Europejskiej będzie promowanych podczas kampanii "Zasmakuj w Małopolsce". Prezentację i degustację tych specjałów zaplanowano podczas 20 imprez plenerowych w całym województwie.

REKLAMA

Jak przypomniała Gabriela Kapusta z sekretariatu regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska, czyli miękki ser z mleka owczego. Jako następny zarejestrowano inny produkt wyrabiany z mleka owczego, słynnego oscypka.

"Województwo małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 10 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami" - zaznaczyła.

Certyfikatem Chroniona Nazwa Pochodzenia objęte są: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka (rodzaj sera z mleka owczego) oraz karp zatorski. Chroniona Nazwa Pochodzenia jest kategorią produktów wytwarzanych w konkretnym miejscu lub regionie. Nazwa tego miejsca lub regionu zastrzeżona jest dla konkretnego produktu chronionego i nie może być używana jako nazwa produktów wytwarzanych gdzie indziej lub według innych receptur.

Chronione Oznaczenie Geograficzne przysługuje jabłku łąckiemu, susce sechlońskiej (podsuszana i podwędzana śliwka z pestką), chlebowi prądnickiemu, obwarzankowi krakowskiemu, kiełbasie lisieckiej oraz fasoli "Piękny Jaś". Chronione Oznaczenie Geograficzne jest również kategorią produktów wytwarzanych w konkretnym miejscu lub regionie, ale związek produktu z regionem nie musi być już tak ścisły, jak w wypadku produktu z Chronioną Nazwą Pochodzenia.

Jak przyznała przedstawicielka KSOW, wiedza wśród mieszkańców regionu na temat małopolskich produktów regionalnych jest niewielka, stąd pomysł na kampanię "Zasmakuj w Małopolsce". W jej ramach od końca kwietnia do października tego roku w 20 miejscowościach podczas lokalnych imprez plenerowych zorganizowana zostanie prezentacja połączona z degustacją wszystkich małopolskich produktów regionalnych.

Będą one prezentowane na specjalnych stoiskach przygotowanych przez województwo małopolskie.

Dodatkowymi atrakcjami podczas prezentacji będą pokazy, quizy dla publiczności i konkursy dla dzieci, których tematyką będą właśnie produkty regionalne. Na stoisku Małopolski dostępne będą ulotki oraz publikacja prezentujące te produkty.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 495) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH