Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rynek produktów z mleka koziego najlepsze czasy ma przed sobą

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 23-10-2009, 12:00
Rynek produktów z mleka koziego najlepsze czasy ma przed sobą

Spoglądając na zaopatrzenie sklepów - szczególnie tych specjalistycznych - pojawia się coraz szersza oferta koziego nabiału. Jednakże do ideału jest jeszcze bardzo daleko. Wg nas rynek będzie się dopiero otwierał na kozie specjały - powiedział serwisowi portalspozywczy.pl Wawrzyniec Maziejuk z gospodarstwa ekologicznego FIGA.

- W ciągu kilku lat powinno wzrosnąć zapotrzebowanie na te produkty. W pewnym zakresie, oby nie za dużym, rynek wypełni oferta producentów zagranicznych - mamy nadzieję, że polscy producenci nie pozostaną z tyłu i będą potrafili przedstawić ofertę konkurencyjną, nie tylko cenowo. Patrząc ile powstaje gospodarstw i producentów nabiału opartego na mleku kozim - także odnosimy wrażenie, ze jest lepiej z roku na rok. Należy wspomnieć, ze kozie sery i mleko kozie nie są popularnymi produktami spożywczymi w naszym kraju. Muszą minąć lata, żeby wzorem Francji, Włoch , Holandii czy nawet Niemiec kozie sery używane były w kuchni na równi z odpowiednimi produktami z mleka krowiego - uważa Wawrzyniec Maziejuk.

Produkty z mleka koziego często są jedną nadzieją na zbalansowaną dietę dla dzieci uczulonych na białko mleka krowiego. - Naszych klientów można podzielić na dwie grupy. Pierwszą są rodzice dzieci ze skazą białkową. Druga grupą są smakosze - tu zakupy robione są rzadziej w sklepach a częściej przy okazji regularnych jarmarków - raz w miesiącu, raz na 2 tygodnie. W takim przypadku większość Klientów szuka wyraźnych smaków i ewentualnie czegoś wyjątkowego. Tu bryndza, twarożki smakowe i sery twarde są bestsellerami - mówi Maziejuk.

Gospodarstwo jako główną działalność prowadzi hodowlę kóz, większości rasy karpackiej oraz przetwórstwo mleka koziego. Specjalnością jest wyrób serów metodą tradycyjną. Zdaniem właścicieli, ekologiczna produkcja kozich serów coraz bardziej zyskuje na popularności. Produkty gospodarstwa Figa, są dostarczane do sklepów z żywnością ekologiczną na terenie większych miast Polski: Warszawa, Kraków, Poznań, Wrocław, Gdańsk, Lublin, Katowice, Gliwice, Gorzów Wielkopolski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 458) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH