Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rynek serów świeżych w Polsce

  • Autor: BGŻ BNP Paribas
  • Data: 28-03-2018, 12:07
Rynek serów świeżych w Polsce
fot. shutterstock

Polska, wg danych Eurostat, w 2016 r. była czwartym największym producentem serów świeżych w Unii Europejskiej. Więcej serów świeżych produkuje się w Niemczech, Francji i we Włoszech. Udział Polski w unijnej produkcji szacowany jest na ok. 13% - informuje Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Według najnowszych danych GUS, w Polsce w dużych zakładach (zatrudniających co najmniej 50 osób)  w pierwszych dwóch miesiącach 2018 r. produkcja serów świeżych (włącznie z twarogami) zwiększała się o 5,3% do 75,8 tys. t. W  2017 r. produkcja ta wyniosła 451 tys. t i była o 1,7% większa niż w 2016 r. Doliczając produkcję w małych zakładach, wyniosła ona ok. 467 tys. t czyli 53% wolumenu produkcji wszystkich serów w Polsce - informuje Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Około 1/5 produkcji serów świeżych w Polsce jest eksportowana. Wg danych Eurostat, w 2017 r. wolumen eksportu tych produktów wyniósł 93,2 tys. t i był o 5,5% większy niż w 2016 r. Zdecydowana większość, bo 86,0 tys. t trafiła na rynek unijny (wzrost o 2,1% w relacji do 2016 r.) . Warto jednak zauważyć, że wolumen eksportu na rynki pozaunijne zwiększył się aż o 78% do 7,2 tys. t.

Jak informuje ekspert BGŻ BNP Paribas eksport do największego odbiorcy serów świeżych – Niemiec – zmniejszył się o 11,9% do 22,9 tys. t. Do drugiej Wielkiej Brytanii wzrósł o 11,6% do 9,1 tys. t, a do trzecich Włoch zwiększył się o 13,4% do 9,0 tys. t. Największym pozaunijnym importerem serów świeżych z Polski była Korea Południowa, do której wywóz zwiększył się o 313,4% do 1,9 tys. t. Wolumen sprzedaży do Arabii Saudyjskiej wzrósł o 72% do 742 t. Co ciekawe, na mapie eksportu polskich serów świeżych znalazły się takie kraje jak Szwajcaria, Nigeria czy Ghana.

W strukturze wolumenu eksportu  serów świeżych Mozzarella zajmowała 22% a Mascarpone 19%. Wywóz pozostałych serów świeżych, w skład których wchodzą m.in. twarogi stanowił 59%.

W 2017 r. do Polski sprowadzono 30,4 tys. t serów świeżych czyli zaledwie 0,6% mniej niż przed rokiem. Blisko połowa tych serów pochodziła z Niemiec,  16% z Czech, a po 9 % z Francji i Włoch.

- Biorąc pod uwagę dane o produkcji  i handlu zagranicznym można szacować, że spożycie serów świeżych w Polsce, w 2017 r. ukształtowało się na poziomie ok. 10,5 kg/mieszkańca i było na podobnym poziomie jak przed rokiem - dodaje informuje Paweł Wyrzykowski.

Według danych MRiRW, w pierwszej połowie marca 2018 r. średnia cena zbytu twarogów (o zawartości min. 40% tłuszczu)  wyniosła 8,81 zł/kg  i była o 2,0% niższa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Za sery typu Mozzarella producenci otrzymywali w tym okresie 14,02 zł/kg, czyli o 2,7% mniej niż przed rokiem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (9 901) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane