REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rynek zalewają fałszywe oscypki

  • Autor: PAP, Rzeczpospolita
  • Data: 06-02-2012, 09:43

Od pięciu lat słynny owczy ser ma certyfikat UE. W założeniu miał jego producentom przynieść wyższą sprzedaż i wyższy zysk. Tymczasem dla kupujących certyfikat gwarantujący wysoką jakość produktu wcale nie jest ważny. Nie wystrzegają się przed kupnem podróbek - informuje PAP, za Rzeczpospolitą.

REKLAMA

- Zamiast dużych pieniędzy mamy kontrole fiskusa, papierkową robotę, a podróbki sera zalewają rynek - twierdzi Jan Janczy, dyrektor Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu. Jego zdaniem zawodzą służby państwowe i samorządowe, które nie walczą skutecznie z oferowanym jako owczy krowim serem. - Najwyżej 20 proc. sprzedawanych serków jest oryginalnych - twierdzi Janczy.

Inne regionalne produkty pod ochroną Unii też konkurują z podróbkami. Jak kiełbasa lisiecka, której nazwa wywodzi się z podkrakowskich liszek. W zeszłym roku Inspekcja Handlowa z Krakowa stwierdziła nieprawidłowości w siedmiu skontrolowanych sklepach. W dwóch sprzedawano lisiecką bez certyfikatu. W pięciu nie spełniała wymogów, bo wyprodukowano ją nie z wieprzowiny, ale z drobiu. Nawet sprzedawcy wierzyli, że każda masarnia z Liszek ma prawo nazwać kiełbasę lisiecką.

Klienci nie sprawdzają unijnego znaczka "chronione oznaczenie geograficzne". - Mam żądać etykiety w sklepie? Co pomyśli sprzedawca? Unijny certyfikat nie jest mi potrzebny - mówi Anna Wardejn z Krakowa, która lisiecką kupuje. Górale, choć rozczarowani podrabianiem oscypka, zabiegają o ochronę kolejnych wyrobów - na rejestrację czeka jagnięcina podhalańska. Ochronę UE mają już 34 produkty regionalne z Polski.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • regionalnesmaki 09-02-2012, 18:38:
ACTA nie ma tutaj nic do rzeczy bo to dokument omijajacy istniejace porozumienia WIPO i WTO w sprawie ochrony produktow regionalnych. W Polsce po prostu ludzie sa jeszcze na innym etapie rozwoju jako spoleczenstwo oczywiscie. Dzisiejsi konsumenci kompletnie nie znaja sie na zywnosci, nie znaja oznaczen jakosciowych, patrza na marke, a nie na miejsce pochodzenia czy sklad surowcowy. Polske czeka z 10-20 lat "dochodzenia" do normalnosci w tej dziedzinie ale i przyjdzie w koncu czas na normalnosc, taka jak w cywilozowanych krajach.
  • ekhm 08-02-2012, 08:50:
rolnik - ogarnij sie i nie pleć...
  • normalny rolnik 06-02-2012, 19:14:
Dlatego premier Tusk wprowadza ACTA. Wszyscy podrabiacze zostaną ukarani grzywną i wsadzeni do więzienia. Nareszcie będzie prawdziwy porządek!
Wyroby z udziałem 50-60 % mięsa nie powinny być sprzedawane pod nazwą kiełbasa, tylko jako wyrób sojowy kiełbasopodobny.
I niech sklepy przestaną sprzedawać podrobioną Colę.
Panie premierze! Niech się Pan nie ugina pod presją podrabiaczy!!

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (10 004) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH