Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ser Bursztyn ze Skarbów Serowara kończy już 15 lat

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 09-10-2017, 12:25
Ser Bursztyn ze Skarbów Serowara kończy już 15 lat
fot. materiały prasowe

Delikatny smak, wyrazisty aromat, wyczuwalne kryształki, ręczna pielęgnacja oraz sześciomiesięczny okres dojrzewania, składają się na wielkie dzieło polskiego serowarstwa jakim jest ser Bursztyn. W tym roku mija 15 lat od kiedy powstała jego pierwsza receptura. Uznawany jako absolutna arystokracja wśród serów. To jeden z najcenniejszych Skarbów Serowara z Radzynia Podlaskiego.

Z wytwarzania serów słynie głównie Francja czy Szwajcaria, ale Polska również może pochwalić się produkcją wysokiej jakości wyrobów serowarskich. Ideą marki Skarby Serowara jest tworzenie wspaniałych serów długodojrzewających, które swoją jakością i smakiem dorównywałyby serom cieszącym się uznaniem na całym świecie. Marka od lat zajmuje się produkcją trzech unikatowych serów: Szafira, Rubina i Bursztyna. Flagowym produktem jest ten ostatni – ser Bursztyn, który pojawił się na rynku polskim jako pierwszy. To on przecierał szlaki polskiego serowarstwa z najwyższej półki, zaspakajając najbardziej wyszukane gusta Polaków, a nawet śmiało można powiedzieć konsumentów na całym świecie.

Jego początki sięgają roku 2002. Spółdzielnia dążyła do tego, aby poszerzyć ofertę produktów mleczarskich i wprowadzić na rynek polski takie sery, które zachwycą Polaków, będą wyjątkowe, o nieznanym dotąd smaku i gatunku. – Po sukcesach Radamera chcieliśmy  podjąć się nowego wyzwania, którym okazał się Bursztyn – wyjaśnia Emilia Pożarowszczyk, Kierownik Działu Marketingu i PR ze Spółdzielczej Mleczarni Spomlek. Praca nad jego jakością i smakiem zaangażowała serowarów w radzyńskiej mleczarni, a w międzyczasie szukano pomysłu na nazwę. Początkowo postawiono na imię „Koneser”, zaproponowane przez jedną z zatrudnionych w spółdzielni osób. Jednak okazało się, że taka nazwa już istnieje. Wybrano więc drugą propozycję – Bursztyn –  którą ser szczyci się do dzisiaj. – A że podobieństwo doskonałości sera i kamienia tkwi w ukształtowaniu przez czas i naturę, nazwa okazała się idealna – dodaje Emilia Pożarowszczyk z firmy Spomlek.         

Ten szlachetny produkt powstaje poprzez wytrącane z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który potem poddawany jest dalszej obróbce. W kotle serowarskim dodaje się do mleka wyselekcjonowany szczep serowarski, którego rodzaj jest strzeżoną tajemnicą każdego serowara. Następnie produkt jest formowany i kierowany do solanki, gdzie nabiera smaku. Czas działa na korzyść sera: to właśnie w dojrzewalni jego smak nabiera szlachetności i wyrafinowania, a w przypadku Bursztyna wynosi on minimum 6 miesięcy. W czasie dojrzewania zachodzą liczne procesy fizykochemiczne i mikrobiologiczne, podczas których zachodzi proces rozkładu struktur białek, do prostszych postaci, łatwo przyswajalnych przez człowieka. Efektem tego są wyczuwalne w serze kryształki. Podczas tego procesu ważna jest również jego  pielęgnacja, która zwłaszcza w początkowych dniach leżakowania jest bardzo pracochłonna. Bursztyn masowany jest  specjalnymi pastami przez pielęgniarki, a  wszystko po to, aby mógł  zyskać niepowtarzalny smak i zapach.  Znaczenie ma nie tylko ilość masaży wykonywanych ręcznie przez pracowników, ale także częstotliwość przewracania sera oraz… drewno, na którym produkt leżakuje. Te czynniki mają decydujący wpływ na późniejszy, niepowtarzalny smak i aromat dzieła serowarskiego. Wszystko to składa się na wyjątkowość tego sera.

KOMENTARZE: (7)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Mariusz 16-10-2017, 07:52:
Tendencyjnie napisany przy annato nr E a przy karotenie już nie :) Swoją drogą podstawową zaletą annato jest jego odporność na procesy utleniania w produkcie w efekcie czego ser w kontakcie z tlenem nie zmienia barwy. Tak czy siak w takim produkcie nie powinno być żadnego barwnika!
  • reluks 15-10-2017, 17:45:
E160b - annato - barwnik pozyskiwany naturalnie z nasion drzewa arnoty właściwej. Poza przemysłem spożywczym wykorzystywany również w produkcji farb, lakierów i sztucznych barwników. Dopuszczalne dzienne spożycie to 2,5 mg na kilogram masy ciała może powodować alergię i niskie ciśnienie u dorosłych a u dzieci bóle głowy. beta karoten nie szkodliwy
  • Mariusz 15-10-2017, 07:51:
Ser bardzo dobry. Oczywiście obecność annato jest dyskusyjna i producent mógłby pochylić się nad jego usunięciem. Zdaję sobie jednak sprawę, że konsument kupuje oczami i barwa to jeden z pierwszych elementów oceny produktu. Co do poprzedniego komentarza to nieco dziwne: annato - nie, karoteny - tak. Jaka różnica?

Zobacz wszystkie komentarze (7)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 944) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH