Seremak-Bulge: Głównym problemem mleczarstwa jest rozdrobnienie

W Polsce nadal podstawowym problemem jest nadmierne rozdrobnienie przetwórstwa i produkcji mleka oraz niepełne wykorzystanie majątku produkcyjnego - powiedziała serwisowi portalspozywczy.pl Jadwiga Seremak Bulge z IERiGŻ w Warszawie.
Zdaniem eksperta IERiGŻ, na podstawie doświadczeń innych krajów można sądzić, że w Polsce w przyszłości funkcjonować będzie najwyżej kilkanaście dużych mleczarni przerabiających dziennie nie mniej niż 1 mln l mleka i produkujących szeroką gamę produktów standardowych - te mleczarnie będą miały ponad 80 proc. udział w rynku mleka. - Obok nich może funkcjonować kilkadziesiąt małych mleczarni produkujących unikatowe produkty na niszowe rynki ( do tego zaliczamy także produkty regionalne i ekologiczne) dla odbiorców gotowych zapłacić wysokie ceny za takie produkty - mówi Jadwiga Seremak Bulge.
Obecnie w Polsce działa 274 podmioty skupujące, z czego ponad 200 mleczarni przetwarzających mleko, z tego około 1 mln l dziennie i więcej przerabia tylko 4-5 mleczarni. Statystyczna polska mleczarnia przerabia w granicach 100-120 tys. l mleka dziennie. - Niestety wobec braku zrozumienia wśród zarządów spółdzielni mleczarskich nieuchronności tych zmian, konieczna koncentracja będzie tak jak dotychczas odbywać się przede wszystkim drogą upadłościową. Rynek i surowiec będą przejmować silniejsze mleczarnie - podkreśla Jadwiga Seremak Bulge.

KOMENTARZE: (1)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (1)