Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Seremak-Bulge: Poprawę sytuacji w mleczarstwie trzeba wykorzystać do przyspieszenia konsolidacji

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 27-11-2009, 13:52
Seremak-Bulge: Poprawę sytuacji w mleczarstwie trzeba wykorzystać do przyspieszenia konsolidacji

Jeżeli branża nie wykorzysta okresu poprawy koniunktury do przyspieszenia procesu konsolidacji, to w następnej fazie pogorszenia sytuacji na świecie, nie przeżyje więcej mleczarni niż dotychczas - mówiła podczas II Forum Rynku Spożywczego Jadwiga Seremak-Bulge z IERGiŻ.

- Niestety wraz z poprawą sytuacji na rynku można zaobserwować zmniejszone zainteresowanie mleczarni konsolidacją. Jeszcze kilka miesięcy temu, byłam na spotkaniu, gdzie wiele spółdzielni deklarowało chęć skonsolidowania się, łączenia się mniejszych z większymi. Zgłaszano także zastrzeżenia pod adresem administracji państwowej, aby ułatwiła konsolidację. Teraz to zainteresowanie ewidentnie spadło - mówi Jadwiga Seremak-Bulge.

Ekspert IERGiŻ zwraca uwagę, że w październiku na rynkach światowych nastąpił wzrost cen o 5 proc. w listopadzie ceny będą w dalszym ciągu wzrastać. Zachodnie spółki zaczynają bardzo optymistycznie oceniać sytuacje rynkową. Tymczasem w Polsce od początku października w obrocie pomiędzy spółdzielnia ceny mleka wzrosły o 70-80 proc. - To wskazuje że polski rynek reaguje na poprawę koniunktury o wiele bardziej żywiołowo, niż ma to miejsce na świece. Właśnie żywiołowość procesów na polskim rynku wynika z dużej liczby zajmujących się skupem, obrotem bądź przetwórstwem mleka. Oceniam ich liczbę na około 300 firm. Każda z nich samodzielnie ocenia swoją sytuację i podejmuje niezależne działania - mówi Jadwiga Seremak-Bulge.

- Ten fakt, że na naszym rynku wzrost cen jest tak gwałtowny, niekontrolowany, jest najważniejszą przesłanką, która powinna być brana pod uwagę dla przyspieszenia procesu konsolidacji. Moim zdaniem, jeśli poprawy koniunktury nie wykorzystamy dla przeprowadzenia konsolidacji, to będzie trudno mówić o jakimkolwiek uregulowaniu i stabilizacji rynku mleka. Ten argument za konsolidacją jest w moim odczucie znacznie ważniejszy niż inne takie jak obniżanie kosztów produkcji czy specjalizacja - uważa Ekspert IERGiŻ.

Jadwiga Seremak-Bulge podkreśla, że z każdego kryzysu silniejsze wychodzą duże przedsiębiorstwa, a dzieje się to kosztem małych i słabszych. Cierpią na tym także rolnicy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Konsultant 29-11-2009, 21:39:
Ogólnie słabo się robi po przeczytaniu.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 133) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH