REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Seremak Bulge: Unia Europejska jest największym producentem mleka na świecie

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 28-09-2012, 12:01
Seremak Bulge: Unia Europejska jest największym producentem mleka na świecie
Jadwiga Seremak-Bulge

Największym producentem mleka krowiego na świecie pozostaje Unia Europejska z produkcją około 150 mln t rocznie. Drugie miejsce zajmują Stany Zjednoczone Ameryki (84,5 mln t), a trzecie Indie (50 mln t) - największy na świecie producent mleka ogółem (ponad 112 mln t w 2010 r, z czego 55% lub 62 mln t stanowi mleko bawole i innych gatunków zwierząt użytkowanych mlecznie) - wynika z prezentacji Jadwigi Seremak-Bulge wygłoszonego podczas X Forum Spółdzielczości Mleczarskiej.

REKLAMA

Czwarte miejsce pod względem produkcji mleka krowiego zajmowały w 2010 r. Chiny (prawie 37 mln t), a piąte i szóste Rosja i Brazylia z produkcją 31,9-31,4 mln t. Na siódmym miejscu uplasowała się Nowa Zelandia, w której produkcja mleka wzrosła do ponad 16,5 mln t. Łącznie 6 największych producentów mleka wyprodukowało w 2010 r. ponad 456 mln t mleka, w tym prawie 386 mln t mleka krowiego.

Dynamika wzrostu produkcji mleka w tej grupie producentów była podobna do średniej światowej, a ich łączny udział
w światowej produkcji mleka utrzymał się w granicach 64-65%.

Ponad 71% mleka wyprodukowanego w Europie pochodziło pod koniec pierwszej dekady XXI wieku z krajów członkowskich Unii Europejskiej, z tego ponad 58% z UE-15. W krajach tworzących obecnie Unię Europejską produkcja mleka była stopniowo ograniczana od połowy lat 80. XX wieku i od początku pierwszej dekady XXI wieku wahała się w granicach 152-153,5 mln ton rocznie. Po 2004 r. produkcja ustabilizowała się w granicach 149 mln t. Przy tym w UE-15 produkcja mleka została zmniejszona o 3,7% do 122 mln t w 2010 r., a w krajach wchodzących obecnie w skład UE-12 o 28%, z tego 26 pkt. proc. przypadało na lata 90-te XX wieku. W sumie udział krajów tworzących obecnie Unię Europejską w światowej produkcji mleka spadł w latach 2009-2010 poniżej 21%, podczas gdy w 1990 r. było to ponad 30%, a w 2000 r. 26,5%. O spadku produkcji mleka w Europie zadecydowała przede wszystkim redukcja pogłowia krów w krajach Środkowej i Wschodniej Europy, której nie zdołał skompensować wzrost ich wydajności.

W Unii Europejskiej czynnikiem stabilizującym produkcję mleka były kwoty mleczne, administracyjnie ograniczające produkcję, przy utrzymaniu wysokiego poziomu wsparcia2. Zmalały nadwyżki mleka w Europie jako całości. Wskaźnik samowystarczalności3 Europy w produkcji mleka zmalał z około 126% w 1990 r. do 114% w 2000 r. i prawie 106% w 2010 r.

W krajach tworzących obecnie Unię Europejską wskaźnik samowystarczalności w produkcji mleka zmalał w tym czasie ze 119 do 106,5%. Unia Europejska pozostaje jednak rejonem i najwyższej intensywności produkcji mleka z produkcją ponad 300 kg/mieszkańca.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 958) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH