Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Seremak Bulge: Unia Europejska jest największym producentem mleka na świecie

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 28-09-2012, 12:01
Seremak Bulge: Unia Europejska jest największym producentem mleka na świecie
Jadwiga Seremak-Bulge

Największym producentem mleka krowiego na świecie pozostaje Unia Europejska z produkcją około 150 mln t rocznie. Drugie miejsce zajmują Stany Zjednoczone Ameryki (84,5 mln t), a trzecie Indie (50 mln t) - największy na świecie producent mleka ogółem (ponad 112 mln t w 2010 r, z czego 55% lub 62 mln t stanowi mleko bawole i innych gatunków zwierząt użytkowanych mlecznie) - wynika z prezentacji Jadwigi Seremak-Bulge wygłoszonego podczas X Forum Spółdzielczości Mleczarskiej.

Czwarte miejsce pod względem produkcji mleka krowiego zajmowały w 2010 r. Chiny (prawie 37 mln t), a piąte i szóste Rosja i Brazylia z produkcją 31,9-31,4 mln t. Na siódmym miejscu uplasowała się Nowa Zelandia, w której produkcja mleka wzrosła do ponad 16,5 mln t. Łącznie 6 największych producentów mleka wyprodukowało w 2010 r. ponad 456 mln t mleka, w tym prawie 386 mln t mleka krowiego.

Dynamika wzrostu produkcji mleka w tej grupie producentów była podobna do średniej światowej, a ich łączny udział
w światowej produkcji mleka utrzymał się w granicach 64-65%.

Ponad 71% mleka wyprodukowanego w Europie pochodziło pod koniec pierwszej dekady XXI wieku z krajów członkowskich Unii Europejskiej, z tego ponad 58% z UE-15. W krajach tworzących obecnie Unię Europejską produkcja mleka była stopniowo ograniczana od połowy lat 80. XX wieku i od początku pierwszej dekady XXI wieku wahała się w granicach 152-153,5 mln ton rocznie. Po 2004 r. produkcja ustabilizowała się w granicach 149 mln t. Przy tym w UE-15 produkcja mleka została zmniejszona o 3,7% do 122 mln t w 2010 r., a w krajach wchodzących obecnie w skład UE-12 o 28%, z tego 26 pkt. proc. przypadało na lata 90-te XX wieku. W sumie udział krajów tworzących obecnie Unię Europejską w światowej produkcji mleka spadł w latach 2009-2010 poniżej 21%, podczas gdy w 1990 r. było to ponad 30%, a w 2000 r. 26,5%. O spadku produkcji mleka w Europie zadecydowała przede wszystkim redukcja pogłowia krów w krajach Środkowej i Wschodniej Europy, której nie zdołał skompensować wzrost ich wydajności.

W Unii Europejskiej czynnikiem stabilizującym produkcję mleka były kwoty mleczne, administracyjnie ograniczające produkcję, przy utrzymaniu wysokiego poziomu wsparcia2. Zmalały nadwyżki mleka w Europie jako całości. Wskaźnik samowystarczalności3 Europy w produkcji mleka zmalał z około 126% w 1990 r. do 114% w 2000 r. i prawie 106% w 2010 r.

W krajach tworzących obecnie Unię Europejską wskaźnik samowystarczalności w produkcji mleka zmalał w tym czasie ze 119 do 106,5%. Unia Europejska pozostaje jednak rejonem i najwyższej intensywności produkcji mleka z produkcją ponad 300 kg/mieszkańca.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 408) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH