Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Seremak-Bulge: Większość polskiego eksportu mleczarskiego trafia do dalszego przerobu

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 04-04-2011, 13:52
Seremak-Bulge: Większość polskiego eksportu mleczarskiego trafia do dalszego przerobu
Jadwiga Seremak-Bulge

W 2010 r. wzrósł eksport większości przetworów mlecznych. Wyjątkiem jest mleko w proszku, sery oraz mleko i śmietany do dalszego przerobu - mówi Jadwiga Seremak-Bulge z IERiGŻ.

Najsilniej, bo o ponad 39 proc., do 25,5 tys. t, zwiększono wywóz masła. Eksport jogurtów zwiększony został prawie o 15 proc., lodów o blisko 9 proc. Ich łączny udział wzrósł do ponad 15 proc. wartości wywozu, podczas gdy przed akcesją było to mniej niż 6 proc. O 3,6 proc. zwiększono także wywóz serwatki - głównie suszonej.

Bardzo wysokie ceny masła oraz chudego mleka w proszku na światowych rynkach spowodowały, że eksport pełnego mleka w proszku zmalał o 30 proc. Ze względu na brak surowca mniejszy był także o ponad 7 proc. wywóz chudego mleka w proszku. Wprawdzie eksport serów zmalał w ciągu roku o 2 proc., ale i tak był bardzo wysoki (140 tys. t), a ich udział w wartości eksportu przekraczał 35 proc.

Przed akcesją było to odpowiednio około 40 tys. t i mniej niż 20 proc. W sumie udział wysoko przetworzonych przetworów mlecznych wzrósł do prawie 55 proc. wartości wywozu. O znaczeniu tego eksportu dla krajowego mleczarstwa świadczy również to, że 2010 r. na eksport przeznaczono około 27 proc. serów dojrzewających i topionych oraz prawie 24 proc. jogurtów wyprodukowanych przez polskie mleczarnie.

Do krajów członkowskich, naszych tradycyjnych partnerów handlowych, skierowano podobnie jak w latach 2007-2009 ponad 80 proc. wartości wywozu, z tego około 50 proc. do UE-15 i 30 proc. do nowych krajów członkowskich.

Import artykułów mlecznych wzrósł ilościowo o 10 proc. i miał około 10 proc. udział w rynkowej podaży mleka, chociaż jego udział w krajowej produkcji mleka wynosił około 7 proc. W 2004 r. było to odpowiednio 3 i 5 proc. W 2010 r. zwiększono przywóz wszystkich bez mała przetworów mlecznych z wyjątkiem kazeiny, której reeksport ze względu na bardzo wysoki poziom cen światowych stał się mało opłacalny oraz lodów, których przywieziono o 2,4 proc. mniej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 080) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH