REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Seremak-Bulge: Większość polskiego eksportu mleczarskiego trafia do dalszego przerobu

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 04-04-2011, 13:52
Seremak-Bulge: Większość polskiego eksportu mleczarskiego trafia do dalszego przerobu
Jadwiga Seremak-Bulge

W 2010 r. wzrósł eksport większości przetworów mlecznych. Wyjątkiem jest mleko w proszku, sery oraz mleko i śmietany do dalszego przerobu - mówi Jadwiga Seremak-Bulge z IERiGŻ.

REKLAMA

Najsilniej, bo o ponad 39 proc., do 25,5 tys. t, zwiększono wywóz masła. Eksport jogurtów zwiększony został prawie o 15 proc., lodów o blisko 9 proc. Ich łączny udział wzrósł do ponad 15 proc. wartości wywozu, podczas gdy przed akcesją było to mniej niż 6 proc. O 3,6 proc. zwiększono także wywóz serwatki - głównie suszonej.

Bardzo wysokie ceny masła oraz chudego mleka w proszku na światowych rynkach spowodowały, że eksport pełnego mleka w proszku zmalał o 30 proc. Ze względu na brak surowca mniejszy był także o ponad 7 proc. wywóz chudego mleka w proszku. Wprawdzie eksport serów zmalał w ciągu roku o 2 proc., ale i tak był bardzo wysoki (140 tys. t), a ich udział w wartości eksportu przekraczał 35 proc.

Przed akcesją było to odpowiednio około 40 tys. t i mniej niż 20 proc. W sumie udział wysoko przetworzonych przetworów mlecznych wzrósł do prawie 55 proc. wartości wywozu. O znaczeniu tego eksportu dla krajowego mleczarstwa świadczy również to, że 2010 r. na eksport przeznaczono około 27 proc. serów dojrzewających i topionych oraz prawie 24 proc. jogurtów wyprodukowanych przez polskie mleczarnie.

Do krajów członkowskich, naszych tradycyjnych partnerów handlowych, skierowano podobnie jak w latach 2007-2009 ponad 80 proc. wartości wywozu, z tego około 50 proc. do UE-15 i 30 proc. do nowych krajów członkowskich.

Import artykułów mlecznych wzrósł ilościowo o 10 proc. i miał około 10 proc. udział w rynkowej podaży mleka, chociaż jego udział w krajowej produkcji mleka wynosił około 7 proc. W 2004 r. było to odpowiednio 3 i 5 proc. W 2010 r. zwiększono przywóz wszystkich bez mała przetworów mlecznych z wyjątkiem kazeiny, której reeksport ze względu na bardzo wysoki poziom cen światowych stał się mało opłacalny oraz lodów, których przywieziono o 2,4 proc. mniej.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 371) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH