Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Sertop stosuje koncepcję Just in time

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 18-03-2015, 10:45
Sertop stosuje koncepcję Just in time

W praktyce od kilku lat staramy się stosować koncepcję Just-in-time, która pozwala na poprawę elastyczności działania naszej firmy m.in. poprzez zsynchronizowane utrzymanie wielkości zapasów surowców, wyrobów gotowych czy nawet materiałów technicznych - mówi w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Tomasz Kania , dyrektor ds. handlowych w firmie Sertop.

Podkreśla, że współczesne zmiany na rynku spowodowały, że jak każdy jego uczestnik, Sertop z uwagą przygląda się zachodzącym procesom i dąży do jak najefektywniejszego planowania, sterowania oraz kontrolowania przepływu materiałów na wszystkich etapach produkcji.

- Zdajemy sobie sprawę, że przepełniony magazyn to dodatkowe koszty, a te staramy się zredukować na każdym etapie produkcji. Jak to wygląda w praktyce? Nasz Dział Sprzedaży planuje wielkość sprzedaży na kolejny tydzień. Na tej podstawie sporządzany jest plan produkcji poszczególnych asortymentów smakowych i opakowaniowych. Dzięki takiemu systemowi, stany magazynowe zarówno surowca, jak i wyrobu gotowego są utrzymywane na poziomie minimalnego zapasu, a my mamy na magazynie produkt dopiero wówczas, kiedy go potrzebujemy. Zyskuje na tym nie tylko nasz budżet, ale także nasze wyroby, które zawsze są najwyższej jakości - mówi Tomasz Kania.

W jego opinii koncepcja JIT wpływa pozytywnie na przepływ towarów, jednak niesie ze sobą pewne zagrożenia. Te największe związane są z ewentualnymi usterkami linii produkcyjnej, dlatego należy pamiętać o regularnym serwisowaniu urządzeń. - Nie mniej ważny jest przepływ surowców i materiałów opakowaniowych, bez których produkcja nie wykona zleceń. To dlatego zwracamy szczególną uwagę na niezawodność dostawców i obustronną, dobrą komunikację - mówi dyrektor Kania.

Dodaje, że czynnik ludzki ma w tym przypadku niezwykle istotne znaczenie i w diametralny sposób wpływa na powodzenie stosowania koncepcji JIT.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH