REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Sery i twarogi najważniejszą pozycją polskiego eksportu mleczarskiego

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 10-04-2012, 18:11

W 2011 roku sery pozostały najważniejszą pozycją polskiego eksportu mleczarskiego z 35,5 proc. udziałem w jego łącznej wartości. W ubiegłym roku poza granice naszego kraju wysłano 151 tys. ton tych przetworów, o 0,7 proc. mniej niż rok wcześniej, jednak wskutek wyższych cen odnotowano 10 proc. wzrost wartości eksportu, która osiągnęła poziom 483,8 mln EUR (673,95 mln USD) - informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Najważniejszym rodzajem eksportowanych serów są sery dojrzewające. Ich wywóz stanowił ponad połowę wartości (niemal 255 mln EUR) i 46% wolumenu (czyli 70,1 tys. ton) wszystkich serów, jakie w ubiegłym roku trafiły z Polski za granicę. Oznaczało to 10% wzrost wartości, przy niemal identycznej ilości jak przed rokiem. Dzięki dynamicznej zwyżce eksportu drugą istotną kategorię stanowią obecnie sery świeże i twarogi (od lat zajmowały one trzecią pozycję pod względem wartości eksportowanych serów).

W wywozie z 2011 roku odnotowano 23% wzrost wartości (do 113,2 mln EUR, jest to 23% udział w eksporcie serów ogółem), zaś wolumen sprzedaży wzrósł o 29% względem 2010 roku do 43,93 tys. ton. Tradycyjnie słabsze wyniki ilościowe niż w przypadku serów dojrzewających odnotowano w wywozie serów przetworzonych, gł. topionych; wolumen spadł o 3% do 34,3 tys. ton, a wartość wzrosła zaledwie o 7% do 104,2 mln EUR, co stanowiło ponad 1/5 wartości eksportu serów ogółem. Z tytułu wywozu 2,55 tys. ton pozostałych typów serów (z przerostami błękitnej pleśni oraz tartych lub proszkowanych) uzyskano łącznie 11,6 mln EUR.

Najważniejszymi odbiorcami serów i twarogów z Polski są państwa UE (wartościowo 76% za 367,8 mln EUR). W ubiegłym roku wśród głównych rynków eksportu serów nastąpiły niewielkie zmiany.

W dalszym ciągu rosła wartość sprzedaży serów do Czech - głównego odbiorcy polskich serów. W 2011 roku wysłano tam 27,1 tys. ton serów i twarogów, (+1,4% w skali roku) za 85,9 mln EUR (+15,5% w skali roku). Jeszcze większą zwyżkę odnotowano w sprzedaży serów do Włoch, które zajmują drugie miejsce w strukturze odbiorców polskich serów (wolumen wzrósł o 16,5% do 17,9 tys. ton, w ujęciu wartościowym odnotowano zwyżkę 35,6% do 61,6 mln EUR).

Ponadto pozytywnym aspektem są obserwowane w dalszym ciągu spore zwyżki wywozu poza Jednolity Rynek Unii Europejskiej (wyjątkiem jest Rosja, która ogranicza import art. rolno-spożywczych). Eksport na Ukrainę w ujęciu wartościowym zwiększył się niemal o 22% do 9,4 mln EUR, zaś ilościowo odnotowano ponad 12% wzrost wywozu do 2,5 tys. ton. O 17,2% wzrosła wartość eksportu do USA, znaczącego światowego eksportera nabiału, do 6,7 mln EUR i 1,9 tys. ton (+14,2%).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (8 024) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH