Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Sery topione zakazane w szkołach, ale z dopłatą

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 02-09-2015, 09:52
Sery topione zakazane w szkołach, ale z dopłatą
Marcin Hydzik, prezes ZPPM /fot.żelaznastudio

Aktualnie polskie prawo przewiduje równolegle dopłaty do serów topionych i zakaz sprzedaży tych produktów - wszystko w tej samej szkole i z tych samych prozdrowotnych względów – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Marcin Hydzik, prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach,  które weszło w życie w dniu 1. września 2015 r. wprowadza wykaz środków spożywczych dopuszczonych do sprzedaży w placówkach oświatowych na terenie kraju. - Konieczność wprowadzenia ograniczeń w sprzedaży tzw. „śmieciowej żywności” w polskich szkołach Ministerstwo Zdrowia uzasadniało oczywiście troską o zdrowie polskich dzieci – zaznacza prezes Hydzik.

 - Mimo uwag zgłaszanych do tego wykazu przez Związek Polskich Przetwórców Mleka, Ministerstwo Zdrowia pozostało nieugięte i nie dopuściło do sprzedaży w szkołach m.in. serów topionych, zawierających najwyraźniej zbyt dużo tłuszczu mlecznego zdaniem Ministerstwa Zdrowia, jednocześnie rozporządzenie podpisane przez ministra Zembalę nie zabrania sprzedaży kanapek, w skład których wchodzą masło i sery – tj. dwa podstawowe składniki sera topionego. Już sam ten fakt mógłby się wydawać absurdalny, ale jednak nie to jest w tej sprawie najciekawsze – mówi Hydzik.

Zwraca uwagę, że funkcjonujący w Polsce od 2007r. program "Mleko w szkole" przewiduje dopłaty m.in. do dostarczanych do szkół serów topionych zawierających minimum 40 proc. tłuszczu. Wprowadzając „Mleko w szkole" i opracowując listę produktów objętych dopłatami, a potem ją jeszcze rozszerzając, argumentowano, że oprócz podniesienia opłacalności produkcji mleka i sprzedaży jego przetworów, celem programu jest wyrobienie w dzieciach i młodzieży właściwych nawyków żywieniowych – jak czytamy na stronie Agencji Rynku Rolnego, instytucji odpowiedzialnej za administrowanie programem: „Celem programu „Mleko w szkole” jest kształtowanie wśród dzieci i młodzieży dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych”.

 - Jak można domniemywać, wprowadzając sery topione na listę produktów objętych programem uznano je za zdrowe i pożądane w diecie, a dzięki dopłatom do ich spożycia postanowiono je popularyzować wśród młodzieży szkolnej. Teraz mimo obowiązywania wcześniejszych wytycznych, serki zostały zakazane i wycofane ze sprzedaży w sklepikach szkolnych – kończy szef ZPPM.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • alf 22-09-2015, 21:29:
Sery topione dzięki swym składnikom E mają prawie pół roku przydatności do spożycia. Nic dziwnego że zakazali.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 733) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH