Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Sery topione zakazane w szkołach, ale z dopłatą

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 02-09-2015, 09:52
Sery topione zakazane w szkołach, ale z dopłatą
Marcin Hydzik, prezes ZPPM /fot.żelaznastudio

Aktualnie polskie prawo przewiduje równolegle dopłaty do serów topionych i zakaz sprzedaży tych produktów - wszystko w tej samej szkole i z tych samych prozdrowotnych względów – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Marcin Hydzik, prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach,  które weszło w życie w dniu 1. września 2015 r. wprowadza wykaz środków spożywczych dopuszczonych do sprzedaży w placówkach oświatowych na terenie kraju. - Konieczność wprowadzenia ograniczeń w sprzedaży tzw. „śmieciowej żywności” w polskich szkołach Ministerstwo Zdrowia uzasadniało oczywiście troską o zdrowie polskich dzieci – zaznacza prezes Hydzik.

 - Mimo uwag zgłaszanych do tego wykazu przez Związek Polskich Przetwórców Mleka, Ministerstwo Zdrowia pozostało nieugięte i nie dopuściło do sprzedaży w szkołach m.in. serów topionych, zawierających najwyraźniej zbyt dużo tłuszczu mlecznego zdaniem Ministerstwa Zdrowia, jednocześnie rozporządzenie podpisane przez ministra Zembalę nie zabrania sprzedaży kanapek, w skład których wchodzą masło i sery – tj. dwa podstawowe składniki sera topionego. Już sam ten fakt mógłby się wydawać absurdalny, ale jednak nie to jest w tej sprawie najciekawsze – mówi Hydzik.

Zwraca uwagę, że funkcjonujący w Polsce od 2007r. program "Mleko w szkole" przewiduje dopłaty m.in. do dostarczanych do szkół serów topionych zawierających minimum 40 proc. tłuszczu. Wprowadzając „Mleko w szkole" i opracowując listę produktów objętych dopłatami, a potem ją jeszcze rozszerzając, argumentowano, że oprócz podniesienia opłacalności produkcji mleka i sprzedaży jego przetworów, celem programu jest wyrobienie w dzieciach i młodzieży właściwych nawyków żywieniowych – jak czytamy na stronie Agencji Rynku Rolnego, instytucji odpowiedzialnej za administrowanie programem: „Celem programu „Mleko w szkole” jest kształtowanie wśród dzieci i młodzieży dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych”.

 - Jak można domniemywać, wprowadzając sery topione na listę produktów objętych programem uznano je za zdrowe i pożądane w diecie, a dzięki dopłatom do ich spożycia postanowiono je popularyzować wśród młodzieży szkolnej. Teraz mimo obowiązywania wcześniejszych wytycznych, serki zostały zakazane i wycofane ze sprzedaży w sklepikach szkolnych – kończy szef ZPPM.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • alf 22-09-2015, 21:29:
Sery topione dzięki swym składnikom E mają prawie pół roku przydatności do spożycia. Nic dziwnego że zakazali.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 535) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH