REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Sery wciąż najważniejszą pozycją polskiego eksportu mleczarskiego

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 24-04-2015, 17:41
Sery wciąż najważniejszą pozycją polskiego eksportu mleczarskiego

Pomimo 5 proc. dynamiki spadku wartości wywozu, w 2014 roku sery pozo- stały najważniejszą pozycją polskiego eksportu mleczarskiego z niespełna 35 proc. udziałem w jego łącznej wartości. W ubiegłym roku poza granice Polski wysłano 204,6 tys. ton tych przetworów, o 1,5 proc. mniej niż rok wcześniej, a wskutek niższych cen odnotowano 5 proc. spadek wartości eksportu, która osiągnęła poziom 657 mln euro – informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Najważniejszym rodzajem eksportowanych serów są sery dojrzewające, oznaczone zbiorczo kodem PCN 0406 90. Ich wywóz stanowił ponad połowę wartości (ponad 346,65 mln EUR) i 47% wolumenu (czyli 95,56 tys. ton) wszystkich serów, jakie w ubiegłym roku trafiły z Polski za granicę. Oznaczało to 12% spa- dek wartości, przy 8% zniżce ilości względem poprzedniego roku. Drugą istotną kategorię stanowią wciąż sery świeże i twarogi. W wywozie z 2014 roku odnotowano 4% wzrost wartości (do 155,6 mln EUR, jest to 24% udział w eksporcie serów ogółem), zaś wolumen sprzedaży wzrósł o 9% względem 2013 roku do 60,3 tys. ton.

Słabsze wyniki ilościowe odnotowano w wywozie serów topionych (przez lata zajmowały one drugą pozycję pod względem wartości eksportowanych serów, wyjątkowy był rok 2011, kiedy to spadły na trzecią pozycję, podobnie było w 2013 r. i 2014 r.): wolumen wywozu wzrósł zaledwie o 2% do 45,7 tys. ton, a wartość zwiększyła się o 5% do 142,6 mln EUR, co stanowiło ok. 1/5 wartości eksportu serów ogółem. Z tytułu wywozu 2,5 tys. ton pozostałych typów serów (z przerostami błękitnej pleśni oraz tartych lub proszkowanych) uzyskano łącznie 12,1 mln EUR. Od lat najważniejszymi odbiorcami serów i twarogów z Polski były państwa UE, jednak w 2013 roku na skutek wzrostu popytu na polskie artykułu mleczarskie z Rosji, to ten kraj stał się głównym odbiorcą serów z Polski. Utrzymywał on funkcję lidera jeszcze w pierwszej połowie bieżącego roku, ale na skutek wprowadzonego w sierpniu embargo, w całym 2014 roku Rosja spadła na drugie miejsce pod względem ilości wysyłanych w tym kierunku serów. Wywóz do tego kraju zmniejszył się w ujęciu wartościowym o 36,9% do 67,6 mln EUR przy ponad 38,7% zniżce wolumenu do 17,7 tys. ton.

Pomimo niespełna 3% spadku ilości (do 26,1 tys. ton i 5% zniżce wartości do 81 mln EUR) głównym odbiorcą serów z Polski stały się Czechy. W związku z takim stanem rzeczy wzrosło znaczenie Unii Europejskiej jako odbiorcy serów z Polski (63% ogółu wywozu serów trafiło w ubiegłym roku do krajów UE – w ujęciu wartościowym było to 455,9 mln EUR, czyli o 1,4% mniej niż w 2013 roku). Spadło natomiast znaczenie Wspólnoty Państw niepodległych z 17% w 2013 roku do 12,7% w 2014 r.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 605) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH