REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Skup i przetwórstwo mleka w krajach UE-27

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 12-03-2013, 10:55

Według danych Komisji Europejskiej w 2012 r. unijne mleczarnie skupiły łącznie 139 mln t mleka (około 135 mld l), tj. o niespełna 1 proc. więcej niż w 2011 roku. W samym grudniu dostawy surowca zmniejszyły się o prawie 2 proc. w relacji rocznej (tj. 223 tys. t), kształtując się na poziomie 11 mln ton. Spadkowe tendencje w produkcji mleka rozpoczęły się już w sierpniu ub. r i były odpowiedzią na niekorzystne warunki pogodowe oraz rekordowo wysokie koszty produkcji - informują analitycy BGŻ.

REKLAMA

Ogółem w 2012 r., wśród liczących się producentów mleka, spadek skupu zaobserwowano we Włoszech (o 2,5% do 10,0 mln t), Francji (o 0,7% do 24,5 mln t) oraz w Wielkiej Brytanii (o 1,5% do 13,8 mln t). Dostawy surowca wzrosły natomiast w Polsce - o 6% do 9,8 mln t - Niemczech - o ponad 1% do 29,7 mln t - oraz nieznacznie w Holandii - o 0,2% do 11,7 mln ton.

Według prognoz ekspertów Rabobanku w I półroczu 2013 r. wolumen produkcji będzie kształtował się na zbliżonym (bądź nieznacznie niższym) poziomie, co w pierwszej połowie 2012 roku.

Ubiegłoroczna wyższa podaż surowca pozwoliła na wzrost produkcji większości artykułów mlecznych. W 2012 r. w Unii zakłady mleczarskie więcej wytworzyły przede wszystkim mleka skoncentrowanego - o 12,5% do 1,137 mln t - odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) - o ponad 5% do 1,103 mln t - oraz masła - o 2,5% do 1,936 mln ton.

Prawie połowa z wyprodukowanego w UE OMP została wyeksportowana poza granice UE-27 (522 tys. t, wzrost o 1% w relacji rocznej). Masło jest wprawdzie w większym stopniu kierowane na rynek wewnętrzny, niemniej eksport też odgrywa dużą rolę. W 2012 r. zwiększył się on o ponad 8% w relacji rocznej do 101,7 mln ton.

Z kolei ze względu na spadek popytu na rynku unijnym na artykuły mleczne nie należące do produktów pierwszej potrzeby, zakłady mleczarskie zmniejszyły przetwórstwo mleka na ten cel. Według danych Eurostatu w ubiegłym roku obniżyła się przede wszystkim produkcja przetworów fermentowanych (np. jogurty) - o 0,6% do 7,978 mln ton.

 

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 819) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH