Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu
Mleko

Śledztwo ws. bacy, który wytwarzał oscypki bez unijnego certyfikatu

Zakopiańska prokuratura wszczęła śledztwo w sprawie bacy, który wyrabiał i sprzedawał oscypki bez wymaganego prawem unijnym certyfikatu. To pierwsza taka sprawa w tegorocznym sezonie pasterskim.

Śledztwo ws. bacy, który wytwarzał oscypki bez unijnego certyfikatu

Jak powiedział we wtorek szef zakopiańskiej Prokuratury Rejonowej Zbigniew Lis, postępowanie dotyczy bacy, który swoją bacówkę i punkt handlowy prowadził w powiecie tatrzańskim. Postępowanie jest prowadzone na wniosek Inspekcji Jakości Handlu Artykułów Rolno-Spożywczych.

- Podczas kontroli inspektorzy ujawnili, że baca, nie posiadający unijnego świadectwa, wyprodukował 70 oscypków i 700 redykołek - powiedział Lis. Za produkcję i handel produktami rolnymi chronionymi unijnym certyfikatem grozi nawet do pięciu lat więzienia.

Oscypek oraz inne sery owcze, jak bryndza i redykołka, są produktami tradycyjnymi, chronionymi prawnie w całej UE. Te sery muszą być produkowane zgodnie z określoną, tradycyjną recepturą. Producenci muszą uzyskać świadectwo potwierdzające zgodność sposobu ich wytwarzania z metodami produkcji opisanymi w specyfikacji. Takie świadectwa wydawane są na podstawie kontroli przeprowadzanej na wniosek producenta.

Co roku prokuratura bada kilka spraw dotyczących wyrabiania serów z mleka owczego bez wymaganego certyfikatu. Większość z nich do tej pory zakończyła się karą grzywny bądź umorzeniem. Jedna z pierwszych tego typu spraw dotyczyła bacy z Zębu koło Zakopanego. Ponieważ baca wyrabiał oscypki bez unijnego certyfikatu, sąd pierwszej instancji skazał go na pół roku więzienia w zawieszeniu na dwa lata. Sąd apelacyjny zmienił wyrok na karę 5 tys. zł grzywny i zawiesił ją warunkowo na 2-letni okres próby.

Od kiedy w 2008 r. oscypek stał się produktem chronionym w Unii Europejskiej, na zakopiańskich straganach zaczęło brakować tych serów. W ich miejsce pojawiły się sery o nazwie "gołka" lub "pucok", bo oprócz kształtu sera i jego składu chroniona jest też sama nazwa "oscypek".

Szacuje się, że wyrobem oscypków zajmuje się ponad stu baców, tymczasem tylko połowa z nich posiada unijne certyfikaty.

Tradycyjny oscypek, zgodnie z certyfikatem, może być wytwarzany wyłącznie na obszarze wybranych gmin i powiatów województwa małopolskiego i śląskiego. Pierwszymi polskimi produktami tradycyjnymi zarejestrowanymi w Unii była bryndza podhalańska, zarejestrowana w 2007 roku, i zarejestrowany rok później oscypek. W 2009 r. do produktów chronionych dołączyła redykołka - mały wędzony serek z mleka owczego.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

oscypek RSS ALERT    /    certyfikacja RSS ALERT    /    Zakopane RSS ALERT    /    Redykołka RSS ALERT

KOMENTARZE (4)

  • jaqbiak 2013-07-17 09:42:16
    Ile ofiar śmiertelnych? Niedoczytałem!
  • zys 2013-07-17 14:51:38
    Idiotyzm do potęgi drugiej. Boże widzisz i czemu ni grzmisz a tolerujesz unijne głupoty z polskim wymiarem sprawiedliwości. Baca ten produkuje dużo lepsze oscypki niż myśli urzędasów unijnych. Jeżeli ich nie wyprodukuje, to kto da Jego dzieciom jeść. Składkę winni zrobić prokuratorzy i sędziowe, gdyż ich gaże są stokroć większe jak dochód Bacy. To jest przykład polskiej głupoty i chęci zniszczenia ludzi ciężkiej pracy. Dla kogo ten kraj?
  • Jakub 2013-07-17 21:22:33
    Jestem za tym, by za sprzedaż, psuedo mercedesów czy audi, klepanych w garażu, z byle czego, również nie było żadnych kar. Jak ktoś się zabije czy mu się taki wrak rozleci, to jego sprawa. Tak samo, jestem za tym, by w markowych salonach, np. z biżuterią czy zegarkami, sprzedawano legalnie, chińskie lub wietnamskie podróbki. To jest właśnie myślenie ludzi, pokroju, 2 przedmówców. A na poważnie, to widać, że błedem była rejestracja Oscypka jako ChNP. KE powinna odebrać ten certyfikat i teraz każdy, nawet w byle jakiej szopie na Pomorzu, będzie wytwarzał legalnie, oczywiście "najprawdziwsze" Oscypki lub Bryndzę Podhalańską. Obwarzanki Krakowskie niech powstają w Koziej Wólce, robione z byle czego i byle jak, a Polska Wódka niech powstaje w melinach, z alkoholu metylowego. Kogo obchodzą normy czy zasady?? Pozwólcie ludziom żyć i kombinować, jak chcą.
  • xdfxc 2013-07-22 15:31:27
    Rozstrzelać Go!!! Góral żywemu nie przepuści!!!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.235.4.196
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.