Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Słowacki ser w unijnym rejestrze ChOG

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 22-09-2014, 18:36

W dniu 12 września 2014 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 963/2014 z dnia 29 sierpnia br. Rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „Zázrivské vojky" (ChOG) - informuje FAMMU/FAPA.

Jest to ser parzony, wędzony lub niewędzony, w formie nitek o długości od 10 do 70 cm i grubości od 2 do 16 mm. Produkowany jest tradycyjnymi metodami - po ścięciu się mleka częściowo dojrzały ser grudkowy parzy się gorącą wodą, a następnie rozciąga ręcznie lub przy pomocy dwóch walców z rowkami, które obracają się w przeciwnych kierunkach. Uzyskuje się w ten sposób długie nitki, w lokalnej gwarze nazywane „vojky".

Po zakończeniu rozciągania z uformowanych nitek - rozwiniętych lub zwiniętych - tworzy się pęczki, które niekiedy w połowie przewiązuje się serową nitką. Ser ma barwę białą do śmietankowej, w przypadku produktu wędzonego - żółtawej lub złotożółtej. „Vojky" składają się z oddzielających się włókien. Konsystencja sera jest elastyczna lub sztywniejsza, ale nie twarda, w miarę dojrzewania elastyczność spada, produkt jest odporny na rozciąganie dzięki włóknistej strukturze z łatwo oddzielającymi się włóknami.

Produkt charakteryzuje się zawartością min. 40% suchej masy, której min. 25% stanowi tłuszcz. Do produkcji parzonego sera „Zázrivské vojky" używa się grudkowego sera wyprodukowanego z mleka krowiego surowego lub pasteryzowanego z dodatkiem kultury bakterii kwasu mlekowego.

Produkcja sera „Zázrivské vojky" odbywa się w gminie Zázrivá. Gmina Zázrivá jest położona w typowym regionie górskim, panujące na jego terenie warunki sprzyjają hodowli i wypasaniu owiec i krów oraz produkcji sera z uzyskiwanego od tych zwierząt mleka. Miejscowa ludność wykorzystuje zalety środowiska górskiego od początku zasiedlenia tych terenów aż do dnia dzisiejszego.

Jak wynika z przekazów ustnych, ser „vojky" i inne rodzaje sera były produkowane w gminie Zázriva już w drugiej połowie XIX w. Sprzedaż serów parzonych, m.in sera „vojky", była w tym okresie jedynym źródłem zarobku dla miejscowych hodowców owiec i krów. „Zázrivské vojky" to siódmy słowacki ser wpisany do rejestru ChOG.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH