SM Rotr: Odtłuszczone mleko w proszku tak tanie, że szkodzi branży

Trudna sytuacja na unijnym rynku mleka przekłada się m.in. na kondycję rypińskiej mleczarni, która ma pełne magazyny odtłuszczonego mleka w proszku - donosi Gazeta Pomorska.
Jak przyznaje Gazecie Pomorskiej Mariusz Trojakowski, prezes mleczarni Rotr w Rypinie, firma ma problem ze zbytem białka mlecznego, czyli głównie odtłuszczonego mleka w proszku. Zdaniem Trojakowskiego ten towar jest tak tani, że nawet sprzedaż mlecznego tłuszczu nie rekompensuje strat. Mleczarnia pokłada nadzieje w pokrojonym serze.
Na problem wskazuje też Waldemar Broś, prezes zarządu Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny. - W unijnych magazynach jest wiele mleka w proszku, które zostało kupione w ramach interwencji. Teraz to mleko nie może wrócić na rynek, do przetwórstwa spożywczego. Lepiej by się stało, gdyby zostało przeznaczone np. na pasze zamiast białka sojowego - mówi Gazecie Pomorskiej.
Więcej na: pomorska.pl

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!