REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

SM Ryki inwestuje 10 mln zł w konfekcjonowanie

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 08-04-2015, 14:00
SM Ryki inwestuje 10 mln zł w konfekcjonowanie

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, specjalizująca się w produkcji sera dojrzewającego, podpisała kontrakt na budowę nowoczesnej linii do konfekcjonowania sera. Będzie to jedna z najnowocześniejszych tego typu inwestycji w branży mleczarskiej. Wartość kontraktu to 10 milionów złotych.

REKLAMA

Kontrakt w wysokości 10 mln złotych został podpisany w marcu br. Spółdzielnia zakupi linię do krojenia sera firmy Weber oraz specjalistyczną linię do jego pakowania, który dostarczy Multivac. Nowa inwestycja zapewni SM Ryki m.in. niezależność w zakresie konfekcjonowania sera, gdyż do tej pory usługi te były zlecane na zewnątrz. Wraz z wprowadzeniem nowej linii, zostanie wybudowany także magazyn oraz pomieszczenia biurowe. - W naszej ofercie mamy szeroką gamę serów konfekcjonowanych. Rycki Edam, Gouda, Ramzes oraz Hit z Ryk Light są dostępne w wygodnych opakowaniach typu „otwórz – zamknij”. Można je znaleźć w dużych sieciach, dyskontach oraz mniejszych sklepach. Dlatego już od dłuższego czasu rozważaliśmy inwestycję w samodzielną linię do konfekcji serów żółtych. Na podjęcie decyzji w tej sprawie niewątpliwie wpłynął fakt, że nasze sery w plastrach cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem konsumentów. Mimo aktualnej, trudnej sytuacji na rynku, jesteśmy przekonani, że decyzja o zakupie nowej linii jest uzasadniona ekonomicznie. Z pewnością przyniesie nam większą niezależność oraz kontrolę nad produkcją, a co za tym idzie, także utrzymywanie wysokiej jakości serów, z której jesteśmy znani na rynku – podkreśla Jerzy Pyza, prezes Spółdzielni Mleczarskiej Ryki. 

Nowa inwestycja SM Ryki jest – na przestrzeni kilku miesięcy – kolejnym tak dużym przedsięwzięciem producenta serów dojrzewających. W styczniu br. została uruchomiona ekologiczna oczyszczalnia ścieków, która jest obecnie najnowocześniejszym tego typu obiektem w branży mleczarskiej. Jej budowa trwała zaledwie osiem miesięcy. Dzięki temu Spółdzielnia uzyskała pełną samodzielność w zakresie oczyszczania ścieków. Obiekt, we współpracy z dostawcą z Japonii, został wybudowany
w technologii membranowej, która daje znacznie lepszy efekt ekologiczny niż rozwiązania konwencjonalne. Koszt inwestycji wyniósł 10 mln zł, z czego większość została sfinansowana z preferencyjnej pożyczki udzielonej przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Lublinie.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 295) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH