Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spadek cen większości artykułów mleczarskich

  • Autor: Agencja Rynku Rolnego
  • Data: 15-01-2008, 00:00

W grudniu 2007 r. odnotowano dalszą obniżkę krajowych cen zbytu masła. Według GUS cena masła w blokach oraz formowanego płacona producentom wyniosła 13,60 zł/kg z VAT i w ciągu miesiąca obniżyła się odpowiednio o 10,6% i 4%. Jednak w porównaniu do tego samego okresu 2006 r. masło w zależności od formy sprzedaży było droższe o 21-28%.

Zapoczątkowany w końcu października 2007 r. spadek cen zbytu masła w blokach kontynuowany był również w styczniu 2008 r. W dniach 14-20.01.br. cena zbytu tego artykułu wyniosła 9,86 zł/kg (ok. 10,55 zł/kg z VAT) i była o blisko 10% niższa niż miesiąc wcześniej, ale nadal o 4% wyższa niż przed rokiem. Cena ta stanowiła 112,3% ceny interwencyjnej, która od 1 lipca 2007 r. została obniżona do 246,39 €/100 kg.

Dalszej redukcji uległy również ceny odtłuszczonego mleka w proszku. Według danych GUS w grudniu 2007 r. ceny zbytu tego artykułu ukształtowały się średnio na poziomie 10,93 zł/kg z VAT, tj. o 10% niższym niż w listopadzie, ale nadal o blisko 20% wyższym niż w porównywalnym okresie 2006 r. W styczniu 2008 r. ceny OMP nadal spadały. Według ministerstwa rolnictwa w dniach 14-20.01.br. cena płacona producentom za ten artykuł obniżyła się do 8,86 zł/kg (ok. 9,48 zł/kg z VAT) i była o 12% niższa niż przed miesiącem, ale jeszcze o 3% wyższa niż przed rokiem. Jednocześnie cena OMP była o 40% wyższa od ceny interwencyjnej, która wy-nosi 174,69 €/100 kg.

Pogłębił się także spadek cen zbytu serów podpuszczkowych dojrzewających. W grudniu ser Gouda średnio w kraju kosztował wg GUS 15,42 zł/kg z VAT, a Edam 15,50 zł/kg z VAT. W odniesieniu do poprzedniego miesiąca ceny tych serów obniżyły się o ok. 7%, ale w porównaniu do cen z tego samego okresu 2006 r. były o 32-34% wyższe.
Według MRiRW w styczniu 2008 r. odnotowano dalszą obniżkę cen serów podpuszczkowych dojrzewających. W dniach 14-20.01.br. za Edam płacono 13,73 zł/kg (ok. 14,69 zł/kg z VAT), a za Goudę 13,50 zł/kg (ok. 14,44 zł/kg z VAT), tj. o 7-8% mniej niż przed miesiącem. W porównaniu do tego samego okresu 2007 r. ceny tych serów były jednak o 25-28% wyższe.

W grudniu 2007 r. wyhamowana została wzrostowa tendencja cen mleka spożywczego notowana od początku 2007 r. Według danych MRiRW średnia miesięczna cena mleka pasteryzowanego w analizowanym miesiącu ukształtowała się na poziomie 1,66 zł/kg (bez VAT), tj. zbliżonym do listopadowego, ale o 19% wyższym niż przed rokiem. Przeciętne ceny mleka spożywczego UHT wyniosły 1,89 zł/kg i były nieznacznie niższe (o 1 gr/kg) niż w listopadzie, ale o 12,5% wyższe niż w porównywalnym okresie 2006 r.

W styczniu wg cotygodniowych notowań MRiRW ceny mleka spożywczego utrzymywały się na poziomie zbliżonym do notowanego w grudniu 2007 r. W dniach 14-20.01.2008 r. za mleko spożywcze pasteryzowane płacono 1,65 zł/kg, a za UHT 1,89 zł/kg, tj. o 0,3-0,4% mniej niż przed miesiącem, ale o 14-17% więcej niż w porównywalnym okresie 2007 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH