Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spadek podaży mleka przyczyni się do niewielkiego wzrostu cen surowca

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 05-11-2008, 13:55

Oczekujemy, iż sezonowy spadek podaży mleka z jednej strony, oraz osłabienie złotego i poprawa konkurencyjności polskiego eksportu z drugiej, przyczynią się w IV kwartale br. do niewielkiego wzrostu cen surowca, choć prawdopodobnie dopiero w grudniu średnia cena może przekroczyć 100 PLN/hl.

Według danych Ministerstwa Rolnictwa we wrześniu br. średnia cena skupu mleka o standardowych parametrach ukształtowała się na poziomie 99,33 PLN/100 kg (około 96,44 PLN/hl), a więc jedynie nieznacznie niższym (o 0,4%) wobec sierpnia br., co wskazywałoby na stopniową stabilizację sytuacji na rynku mleka.

Z kolei na krajowym rynku zbytu przetworów mleczarskich w dalszym ciągu utrzymują się spadkowe tendencje cen. W przedostatnim tygodniu października silnie potaniały wybrane sery dojrzewające - przede wszystkim typu Ementaler - o ponad 4% do 1224 PLN/100 kg, oraz Zamojski, Podlaski i Morski - o ponad 3% do 988 PLN/100 kg. Nieco mniejszy był zakres obniżek cen serów świeżych i twarogów - średnio o 0,3% do 690,75 PLN/100 kg.

W ślad za cenami światowymi, systematycznie spadają także ceny mleka w proszku. W analizowanym tygodniu mleko pełne potaniało o prawie 2% w relacji tygodniowej do 799,46 PLN/100 kg, zaś odtłuszczone o 1,3% t/t do 674,57 PLN/100 kg. Jednocześnie nadal utrzymują się istotne różnice pomiędzy cenami PMP a OMP (OMP jest obecnie o około 18% tańsze od mleka pełnego), podczas gdy na rynkach światowych następuje ich stopniowe wyrównanie.

Niższe niż w połowie października są także ceny masła, zarówno w blokach jak i konfekcjonowanego.

Rynek światowy

Według informacji DIN Consultancy październik przyniósł dalszy spadek światowych cen przetworów mleczarskich. Od lipca br. ceny pełnego mleka w proszku obniżyły się o 35% do 2850 USD/t i są o około 40% niższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. OMP w ciągu ostatnich czterech miesięcy potaniało o 30% do 2500 USD/t, zaś masło i ser o około 20% do odpowiednio 3100 USD/t i 4200 USD/t (Cheddar). Wprawdzie ceny mleka w proszku kształtują się obecnie na poziomie zbliżonym do notowanego pod koniec 2006r., niemniej ceny zarówno masła jak i serów znajdują się na historycznie wysokich poziomach, nadal o około 80% wyższych niż dwa lata temu.

Spadki cen są wywołane z jednej strony wzrostem podaży mleka, z drugiej zaś obniżeniem popytu, kryzysem finansowym, umacniającym się dolarem oraz problemami z przekroczeniem dopuszczalnej normy zawartości melaminy w mleku w proszku w Chinach. Spadek notowań cen ropy naftowej może dodatkowo negatywnie wpłynąć na popyt na masło zgłaszany przez Rosję (jego głównego importera) oraz Środkowy Wschód, przyczyniając się do dalszych obniżek cen tego produktu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 306) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH