Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spadek światowych cen żywności

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 17-12-2012, 18:39

Od października bieżącego roku poziom indeksu cen żywności FAO, który mierzy poziom cen podstawowych artykułów żywnościowych, wykazuje delikatną tendencję spadkową. W listopadzie odnotowano jego 1,5 proc. zniżkę. Zaistniałe zjawisko związane jest ze spadkiem cen wszystkich grup produktów objętych indeksem, poza cenami przetworów mlecznych.

Przede wszystkim bardzo dynamiczny spadek cen odnotowano w przypadku cukru (-4,8%), który związany jest z perspektywą dużej podaży eksportowej w sezonie 2012/13, przede wszystkim w Brazylii - głównego światowego eksportera cukru. Niższe notowania stanowią jednak zachętę do uzupełniania zapasów, co ogranicza spadki cen. Nieco mniejszą dynamiką cechowały się zniżki cen produktów oleistych (-2,9% w skali miesięcznej), które osiągnęły najniższy od dwóch lat poziom (związane jest to głównie z dużą podażą oleju palmowego w południowo-wschodniej Azji w połączeniu ze słabym popytem importowym; na spadku zaważyły także większe niż oczekiwano zbiory soi w USA i wysoka globalna podaż rzepaku i nasion słonecznika). Zniżkowały także ceny zbóż (-1,5%, głównie za sprawą niższych cen ryżu i pszenicy) i mięsa (-0,7%, zniżki dotyczyły głównie cen wieprzowiny).

Spadków tych nie był w stanie zrekompensować zaledwie 0,5% wzrost cen przetworów mlecznych. W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 210,9 punktu, (214,1 w październiku 2012 r.) i był o 2,42% niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku kiedy to znalazł się na poziomie 216,1 punktu. Średnia wartość tego indeksu za pierwsze 11 miesięcy bieżącego roku była o ponad 7,5% niższa niż w analogicznym okresie 2011 r. Indeks cen przetworów mlecznych FAO, który w bieżącym roku zwiększył się w relacji miesięcznej po raz czwarty z rzędu, w listopadzie osiągnął poziom 195 punktów. Wydaje się jednak, że światowe ceny przetworów mlecznych stabilizują się. Notowane od sierpnia zwyżki związane były z niepewnością dostaw w połączeniu z silnym popytem światowym.

Obecnie dostępność artykułów mleczarskich zwiększa się w związku z sezonowym wzrostem produkcji w krajach na półkuli południowej (gł. Australii i Nowej Zelandii), co wpływa stabilizująco na sytuację rynkową. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za 11 miesięcy bieżącego roku wciąż jest aż o niemal 15,5% niższa niż w analogicznym okresie bardzo dobrego pod tym względem 2011 roku.

Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP, serów oraz kazeiny.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 611) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH