Spadki i mały obrót na ostatniej sesji GDT
209 sesja na GDT zakończyła się niewielkim (-0,6 proc.) spadkiem indeksu cenowego do poziomu 1030 punktów. Stało się to za sprawą znaczącego spadku AMF (-7,0 proc.) oraz SMP (-1,8 proc.). Ceny pozostałych produktów zanotowały nieznaczne wzrosty za wyjątkiem masła ( +4,1 proc.) oraz kazeiny (+12,1 proc.) – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Mirosław Szczepański, prezes Polish Dairy, jedynej polskiej firmy oferującej produkty na GDT.

Zwraca uwagę, że podczas sesji sprzedano tylko nieco ponad 17 tysięcy ton produktów.
Najwięcej zdrożała Kazeina o 12,1 proc. do poziomu 5668 USD/MT zbliżając się do poziomów z przełomu września i października 2017 roku.
Cena Masła nie osiągnęła swoich szczytów z okresu wakacyjnego, ale od grudnia pozostaje w wyraźnym trendzie wzrostowym. Podobnie zachowuje się Cheddar, którego odbicie od rocznych minimów nie jest jednak tak wyraźne.
Od kilku miesięcy stabilne są ceny Maślanki w proszku i oscylują w okolicach 1900-2000 USD.
- Cena Laktozy pomimo wzrostu na ostatniej sesji wydaje się nadal utrzymywać swój kurs na południe. Można również zaobserwować, że ceny Laktozy w Europie, są znacznie wyższe niż w USA. Odwrotną tendencję można dostrzec natomiast na WMP, którego średnia cena zbliża się do rocznego rekordu tj. 3 312 USD. Nie wykluczone, że może on zostać na osiągnięty już na następnej sesji – mówi Mirosław Szczepański.
209 sesja zgromadziła 169 kupujących, spośród których 123 dokonało zakupów.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.