Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spadki produkcji przetworów mleczarskich na świecie generują wysokie ceny

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 06-07-2010, 11:49

Według opublikowanych przez DairyCoDatum pełnych danych za czerwiec br., w ubiegłym miesiącu na rynkach światowych potaniała większość przetworów mleczarskich, za wyjątkiem pełnego mleka w proszku, którego cena ukształtowała się na poziomie z maja br., tj. 3700 USD/t. Mleko odtłuszczone potaniało o prawie 8 proc. do 2900 USD/t, ale było o 45 proc. droższe niż w analogicznym okresie 2009 roku. Cena masła obniżyła się o prawie 5 proc. do 4000 USD/t, nadal jednak była wyższa ponad 2-krotnie, niż przed rokiem i o 3 proc. wobec rekordów z 2007 i 2008 roku - informują analitycy BGŻ.

W UE-27 osłabienie euro względem dolara w czerwcu br., zwiększające konkurencyjność wspólnotowych artykułów na rynku światowym, podtrzymało wzrosty cen większości przetworów. Masło w blokach podrożało w zależności od regionu od 2 do 8% w relacji miesięcznej, sery do 3%. Potaniało jedynie OMP - o około 6-7% wobec maja br.

Ceny tłuszczu mlecznego są obecnie wyjątkowo wysokie i to zarówno w porównaniu do białka mlecznego, jak i tłuszczów roślinnych. W samej UE wynika to m.in. ze spadku produkcji - w przeciągu pierwszych czterech miesięcy br. przetwórstwo mleka na masło obniżyło się o 9% wobec analogicznego okresu ubiegłego roku. Z drugiej zaś strony utrzymuje się wysoki popyt na ten produkt, co ma swoje odzwierciedlenie zarówno we wzroście jego eksportu z UE (o 9% w relacji rocznej w okresie styczeń-kwiecień br.) jak i szybkim rozdysponowaniu zapasów interwencyjnych. Podczas dwóch przetargów sprzedano prawie całość z 25 tys. ton przeznaczonych na rynek. Wprawdzie w najbliższym okresie podaż masła będzie ograniczona, niemniej w dłuższym horyzoncie korekta jego cen jest bardzo prawdopodobna.

W Unii silnie obniżyła się także produkcja odtłuszczonego mleka w proszku. W okresie styczeń-kwiecień wytworzono około 326,3 tys. t OMP, tj. o prawie 11% mniej niż przed rokiem, w tym w krajach, które wstąpiły do UE w 2004 r. o około 29% mniej. Z tego ponad 1/3 (tj. 119,4 tys. t) została wyeksportowana poza granice Wspólnoty, co oznacza wzrost o 105% w relacji rocznej. Jest to zarówno efektem niskiej bazy (w 2009 r. recesja silnie obniżyła wyminę międzynarodową) jak i ograniczonych dostaw proszku mlecznego w 2010 r. z Australii i Nowej Zelandii.

W okresie styczeń-kwiecień 2010 r. w UE-27 wzrosła natomiast produkcja mleka pitnego (o 0,7% r/r) oraz produktów fermentowanych (w tym jogurtów) - o 1% w relacji rocznej. Zwiększyło się także przetwórstwo mleka na sery - o około 1,3%. Eksport tych ostatnich, na skutek rosnącego popytu ze strony Rosji i Bliskiego Wschodu, w przeciągu pierwszych czterech miesięcy br. zwiększył się o prawie 20% do 201,6 tys. ton. Silnie wzrosła także sprzedaż zagraniczna serwatki w proszku - o prawie 7% w relacji rocznej.

O ponad 10% spadł z kolei wywóz pełnego mleka w proszku z UE i to mimo wzrostu popytu na ten produkt ze strony Chin. Tę sytuację wykorzystała Nowa Zelandia, zwiększając eksport o 25%

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH