REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Spadkowe tendencje wolumenu skupu mleka

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 02-04-2013, 12:51
 Spadkowe tendencje wolumenu skupu mleka

Na krajowym rynku mleka od początku bieżącego roku utrzymują się silne spadkowe tendencje wolumenu skupu mleka. Według danych GUS w lutym br. dostawy surowca do mleczarni zmniejszyły się o ponad 7 proc. w relacji miesięcznej (był to między innymi efekt statystyczny wywołany mniejszą liczbą dni niż w styczniu) i wyniosły 703,8 mln litrów. Oznacza to, że były one o prawie 2 proc. niższe wobec analogicznego miesiąca 2012 roku. Jest to bardzo duża zmiana zważywszy, że jeszcze w I półroczu 2012 r. skup mleka był o 9 proc. wyższy niż rok wcześniej - informują analitycy BGŻ.

REKLAMA

Wiele wskazuje zatem na to, że w tym roku Polska jednak nie przekroczy przyznanej kwoty, lub przekroczy ją w minimalnym stopniu. Według danych ARR w okresie od kwietnia 2012 r. do lutego 2013 r. mleczarnie skupiły około 8,99 mln t mleka po przeliczeniu na mleko o referencyjnej zawartości tłuszczu.

Wobec powyższego, stopień wykorzystania kwot indywidualnych przysługujących dostawcom hurtowym po 11 miesiącach roku kwotowego wyniósł około 92%. Zatem przy utrzymaniu w marcu br. dynamiki spadku skupu na poziomie 2% w relacji rocznej, nie ma ryzyka przekroczenia kwoty. Może ono wystąpić jednak w przyszłym sezonie kwotowym (2013/2014).

Ograniczone możliwości istotnego wzrostu skupu mleka mogą sprzyjać utrzymaniu się wysokich cen mleka w 2013 r. i to pomimo nienajlepszej koniunktury na krajowym rynku mleczarskim.

Niższa podaż surowca przełożyła się na zmniejszenie produkcji większości przetworów mleczarskich. Przede wszystkim, w odpowiedzi na niesprzyjające uwarunkowania gospodarcze w kraju, w okresie pierwszych dwóch miesięcy br. w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej odnotowano silny spadek produkcji jogurtów - o ponad 9% w relacji rocznej do 70,2 mln litrów.

Po notowanym w ubiegłym roku wzroście produkcji śmietany, bieżący rok przyniósł stagnację również na tym rynku, a produkcja obniżyła się o prawie 8% do 29,6 mln litrów. Ponadto mleczarnie wytworzyły mniej niż rok wcześniej mleka w proszku - o prawie 15% (łącznie produkcja wyniosła 17,8 tys. ton). Warto zauważyć, że jednocześnie w styczniu br. wolumen eksportu zagęszczonego mleka i śmietany wzrósł o ponad 19% do 8,2 tys. ton.

Więcej niż w 2012 r. wyprodukowano natomiast serów - i to zarówno dojrzewających jak i twarogów - w obu przypadkach wzrost o prawie 4% do odpowiednio 49,6 tys. t oraz 65,0 tys. ton.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 743) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH