Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spomlek na inwestycje przeznacza 20 mln złotych

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 16-04-2012, 13:16
Spomlek na inwestycje przeznacza 20 mln złotych
Edward Bajko, prezes Spomleku

Blisko 20 mln zł planuje wydać w tym roku na inwestycje Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek. Chce m. in. uruchomić produkcję nowych artykułów proszkowanych, zwiększyć moce serowni oraz usprawnić działanie firmy. Około 13 proc. tej kwoty pochodzić będzie z dotacji unijnych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.

Po trzech latach przymusowej przerwy - to efekt strat zanotowanych w bardzo trudnym roku 2008

- SM Spomlek ponownie sięga po dofinansowanie ze środków Unii Europejskich. W Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, zajmującej się rozdziałem dotacji z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, radzyńska spółdzielnia złożyła wnioski o łącznej wartości 11,7 mln zł (kwota dotacji 2,9 mln zł).

Inwestycje w moce wytwórcze, które chcemy tym roku zwiększyć, są przede wszystkim odpowiedzią na potrzeby zgłaszane od pewnego czasu przez naszych klientów. Nie zbroimy się na zapas, dodatkowa produkcja natychmiast znajdzie swoje miejsce na rynku, wzrośnie także efektywność firmy - zapewnia Edward Bajko, Prezes Zarządu SM Spomlek. - Z ostatniej transzy PROW na lata
2007 - 2013 korzystać mogą firmy, które w ostatnim czasie uczestniczyły w procesie konsolidacji branży. Stworzyliśmy sobie taką możliwość, łącząc się w 2010 r. ze spółdzielnią z Elbląga.

Spomlek planuje w tym roku równoczesne inwestycje w trzech zakładach: w Radzyniu Podlaskim, Parczewie i podelbląskich Młynarach. W radzyńskiej centrali najważniejszym projektem jest montaż nowych instalacji membranowych, które umożliwią rozszerzenie portfolio proszków mlecznych. Pojawią się także nowe zbiorniki na mleko, co jest rezultatem zakładanego wzrostu skupu. W Parczewie wzrośnie natomiast wydajność produkcji sera salami. Popyt na ten gatunek, oferowany przede wszystkim pod marką Serenada, systematycznie rośnie.

Nasze proszki oferujemy wyłącznie w sektorze B2B. Oczekiwania odbiorców rosną nie tylko pod względem jakości, ale także określonych, wymaganych przez poszczególne firmy parametrów produktów. Jeśli chodzi o salami, to zakład w Parczewie ma jeszcze naturalne rezerwy, które chcemy wykorzystać. Wymaga to jednak pewnych nakładów - wyjaśnia Edward Bajko.

W Młynarach największy nacisk położony zostanie na poprawę efektywności zakładu. W tym celu pojawi się tam instalacja do odzyskiwania ciepła, urządzenia do przygotowania mleka serowarskiego oraz linia do przerobu serwatki. Powstaną także nowe zbiorniki na mleko, Spomlek planuje bowiem zwiększenie skupu również w okolicach Elbląga.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • yiji 17-04-2012, 07:07:
20 mln zł?

z renty?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 182) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH