Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spomlek uruchomił produkcję izolatów białek serwatkowych

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 25-10-2017, 13:50
Spomlek uruchomił produkcję izolatów białek serwatkowych
Edward Bajko /fot. Spomlek

Spomlek rozpoczął produkcję izolatów białek serwatkowych WPI 95. Jest to nowy trend, który w Polsce raczkuje, a Spomlek będzie pierwszym w kraju producentem tak wyrafinowanego produktu. Znaczna część produkcji została już zakontraktowana.

Whey Protein Isolate (WPI) jest najlepszą formą białek serwatki, zawiera ponad 90% białka przy bardzo niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów. Produkt ma najwyższą wartość biologiczną spośród wszystkich znanych białek. Wytwarzany jest z serwatki, która powstaje przy  produkcji sera.

Izolatów używa się do produkcji odżywek wysokobiałkowych, używanych od dawna przez kulturystów i rekonwalescentów, a ostatnio coraz częściej również przez ludzi cieszących się dobrym zdrowiem, ale prowadzących aktywny tryb życia. Izolat białek serwatkowych zawiera dużą ilość leucyny, która wpływa na syntezę białka mięśniowego i wzrost mięśni. Izolat sprzyja również utracie tkanki tłuszczowej.

Nowoczesna instalacja do produkcji pierwszego w Polsce WPI powstała w Spółdzielczej Mleczarni Spomlek w Radzyniu Podlaskim.

- Odnieśliśmy sukces jakościowy i sprzedażowy produkując koncentrat białek serwatkowych WPC-80, dlatego zdecydowaliśmy się na kolejny innowacyjny krok – mówi Edward Bajko, Prezes Zarządu Spomleku - Najlepszym dowodem trafności naszej decyzji inwestycyjnej sprzed czterech lat jest fakt, że już kilkanaście miesięcy po uruchomieniu produkcji WPC 80 w Radzyniu Podlaskim podobne decyzje podjęły największe polskie mleczarnie. To są dużo większe instalacje niż nasza i nie będziemy mogli konkurować z nimi skalą produkcji. Będziemy się bronić jakością naszego WPC 80 i produkcją jeszcze bardziej zaawansowanego technologicznie produktu jakim jest WPI. Produkcja WPC jest „przystankiem” przed produkcją WPI, bo trzeba się nauczyć proszkować koncentraty białkowe i permeat, który przy tym powstaje – dodaje Bajko.

Proces technologiczny WPI potrzebuje bardzo dużych ilości wody na diafiltrację i do mycia w systemie CIP. Ponieważ zasoby wody są ograniczone, dlatego Spomlek zainwestował również w instalację do odzysku wody odpadowej z procesów zagęszczania serwatki na technikach membranowych, tak zwanej „wody krowiej”. Docelowo, przy zakładanej produkcji odzysk wody wyniesie ok. 500 m3 na dobę. Jest to ok. 40% obecnego zużycia wody w całym zakładzie w Radzyniu Podlaskim. To kolejna inwestycja Spomleku skierowana w kierunku ochrony środowiska, w tym wypadku zmniejszenia zużycia wód gruntowych, a przy tym obniżenie kosztów zużycia wody.

Mleczarnia chcąc się rozwijać musi podążać za nowymi technologiami, szukać rozwiązań w nowych segmentach, stąd inwestycja w nowoczesne technologie. WPI ma dać firmie przewagę na trudnym i bardzo rozdrobnionym rynku produktów mlecznych. Otwiera również możliwości uzyskiwania wysokich marż na nowych produktach.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • New_Crew 26-10-2017, 19:33:
Masz już lądowisko dla naszego helikoptera?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 746) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.