Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spomlek w USA chce wyjść poza Polonię

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 02-07-2012, 10:52
Spomlek w USA chce wyjść poza Polonię
Emilia Musikowska Specjalista ds. Eksportu SM Spomlek

Rynek amerykański jest bardzo duży. Generalnie w Ameryce, tj. w Kanadzie i USA sprzedajemy około 3-5 proc. naszego eksportu. Do tej pory głównym naszym odbiorcą była Polonia, ale teraz nasi dystrybutorzy zaczynają docierać do szerszego kręgu odbiorców - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Emilia Musikowska Specjalista ds. Eksportu SM Spomlek.

Podkreśla, że wyjście z naszymi produktami poza krąg Polonijny, leży w gestii naszych dystrybutorów. - Oni znają tutejszy rynek, nawyki i preferencje konsumentów i oni planują i podejmują niezbędne działania na tym rynku. Przystosowują także nasz produkt, chociażby pod względem opakowania na rynek amerykański i umieszczają go w sklepach - mówi Emilia Musikowska. Dystrybutorami Spomleku są cztery firmy amerykańskie, zazwyczaj z polskimi korzeniami.

Jestem przekonana, że nasz eksport na rynek amerykański na pewno wzrośnie, gdyż już teraz mamy sygnały, że zainteresowanie polskimi produktami, które są bardzo zdrowe rośnie. Amerykanie zaczynają coraz większe znaczenie przywiązywać do tego, aby żywność była nie tylko smaczna, ale także zdrowa. To szansa dla nas - uważa Specjalista ds. Eksportu SM Spomlek.

Jej zdaniem, amerykańskie sery mają inną nutę smakową i stąd zainteresowanie naszymi. Natomiast cenowo są porównywalne. - Sery produkowane w Ameryce, to głównie goudy z przeznaczeniem na kanapki. Nasza oferta, głównie marka Old Poland jest tu bardzo konkurencyjna - dodaje.

- Największy problem polega na tym, że polskie sery nie są tanie, gdyż mamy drogie mleko. W segmencie serów „na kanapkę" nie wygramy z konkurencją z innych państw i z firmami amerykańskimi. Dlatego chcemy sprzedawać tutaj produkty z najwyższej półki. Z polskich firm serowarskich obecne są tu Mlekovita i Polmlek. Pod względem importu dużo jest tutaj produktów niemieckich, francuskich i jest to zazwyczaj edam, gouda.

Obserwujemy za to zmianę sposobu spożywania serów przez Amerykanów - mówi Emilia Musikowska. Zaznacza, że wyroby spółdzielni z Radzynia Podlaskiego najlepiej, poza Polską przyjęły się w Rosji i Na Ukrainie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 611) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH