REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Spór o mleko

  • Autor: Onet.pl
  • Data: 08-03-2013, 09:49

Przeciwnicy mleka twierdzą, że mleko to krowia wydzielina, której picie jest sprzeczne z ludzką naturą, a do tego powoduje choroby - informuje serwis Onet.pl.

REKLAMA

Jak ocenia dr Eugeniusz Siwik, ginekolog, położnik i założyciel Izby Gospodarczej Medycyna Polska, którego cytuje Onet.pl, dawanie mleka małym dzieciom powoduje choroby alergiczne, górnych dróg oddechowych i zatok. Z kolei dr Robert M. Kradjian, ordynator oddziału chirurgii piersi z Ośrodka Medycznego Seton w USA, który stał się jednym ze sztandarowych dzieł przeciwników picia mleka zauważa, że większość ludzi nie pije ani nie używa krowiego mleka. Co więcej, większość z nich nie może pić mleka, ponieważ wywołuje ono u nich choroby

Tymczasem prof. Jadwiga Charzewska z Zakładu Epidemiologii i Norm Żywienia Instytutu Żywności i Żywienia mówi, że o unikalnym charakterze mleka decyduje jego duża wartość odżywcza, a także łatwość, z jaką składniki mleka mogą być wykorzystane przez organizm. Jest źródłem białka, tłuszczu oraz witamin i składników mineralnych. - czytamy w Onet.pl.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Artur Kolodziejczak 11-03-2013, 10:13:
Apel do redakcji - nie publikujcie Panstwo opinii ktore nie sa poparte faktami! Krotko, polecam autorom kalumni jak wyzej, na zwrocenie uwagi na to, iz mleko biale w chwili obecnej zostalo jednym z niewielu NATURALNYCH produktow do ktorego nie dodaje sie zadnych sztucznych dodatkow! Nie nalezy tez nikogo przekonywac ze mleko w niezmienionej postaci towarzyszy czlowiekowi od 100ek lat...
  • Agnieszka Maliszewska Polska Izba Mleka 08-03-2013, 15:35:
Mleko i jego przetwory od wieków stanowią podstawowy składnik diety człowieka. Także aktualne wyniki licznych badań naukowych potwierdzają potrzebę obecności tych produktów w codziennej diecie. Wszystkie obowiązujące w Polsce zalecenia żywieniowe dla dzieci i młodzieży uważają mleko i produkty mleczne za ważny i niezbędny składnik codziennej diety. Również wytyczne europejskich grup ekspertów oraz dyrektyw UE potwierdzają to stanowisko. Mleko i produkty mleczne od dawna znajdują właściwe i znaczące miejsce we wszystkich „Piramidach żywieniowych” oraz innych zalecanych standardach.
To, że noworodki powinny być karmione mlekiem matki nie podlega dyskusji. Nikt jednak nie namawia matek noworodków do zastępowania swojego mleka mlekiem krowim.

Jednak po przekroczeniu przez dziecko 12 miesięcy mleko takie jest wręcz zalecane. Potwierdzeniem tego są chociażby aktualne polskie zalecenia, zgodne z EPGHAN, które rekomendują wprowadzenie w wieku 11-12 miesięcy życia fermentowanych przetworów, takich jak jogurty, kefiry i twarożki. Autorzy zaleceń stwierdzają, że dzieci w okresie poniemowlęcym powinny spożywać minimalnie 500ml mleka na dobę. Mleko krowie z obniżoną zawartością tłuszczu (2%) może być stosowane powyżej 24-36 miesiąca życia (2-3lat). Dodatkowo, stwierdza się, że dzieci powinny być karmione mlekiem UHT. Nieprawdą bowiem jest stwierdzenie, że mleko poddawane procesowi UHT czy też pasteryzacji jest pozbawione składników odżywczych. Tylko nieznaczna ich część (do 20%) jest wytrącana podczas tego procesu. Dla porównania, zwykle gotowanie pozbawia warzyw aż 30% składników odżywczych.
Innym szczególne cennym źródłem informacji jest opublikowany na łamach prestiżowego J Pediatr Gastroenterol Nutri artykuł pod tytułem “Is Cow’s Milk Harmful to a Child’s Healthy?” Autorzy Agostoni C i Turek D obalają stale powracający, głównie w środowisku pozamedycznych, mit o szkodliwości mleka krowiego dla dzieci.

W prawidłowo, pod względem merytorycznym i metodycznym, przeprowadzonych badaniach autorzy stwierdzają, że obecnie nie ma dowodów naukowych na istnienie związku przyczynowo-skutkowego między spożywaniem przez dzieci mleka a ryzykiem występowania u nich chorób ze spektrum autyzmu, cukrzycy typu pierwszego i otyłości.

Mleko (min. 500ml) spożywane codziennie i inne produkty mleczne, pozwolą zrealizować normę żywieniową w zakresie ważnych składowych prawidłowej diety. Mleko posiada jeszcze dodatkowe, pozaodżywcze walory, tj. działania uspokajające, nasenne, przeciwbólowe, wpływa korzystnie na szeroko rozumiany stan psychiczny dzieci i osób dorosłych. Zmniejsza nadpobudliwość, nadruchliwość, poprawia koncentrację uwagi. W ten sposób wpływa na stan ogólny i sposób zachowania, co jest ważne w każdym wieku, ale szczególnie u dzieci i młodzieży w okresie intensywnego procesu edukacji.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 247) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH