Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu partner serwisu
Mleko

Spożywka odchodzi od dodatków do żywności

Od dodatków do żywności generalnie się odchodzi, i to nie tylko w mleczarstwie, lecz w całej branży spożywczej. Dominuje trend „czystej etykiety”. Wiemy o tym dobrze, bo takie właśnie rozwiązania stanowią ogromną część biznesu Hortimex-u. Branża mleczarska nigdy nie była znaczącym konsumentem dodatków, a teraz idzie nawet dalej – powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex Plus.

Spożywka odchodzi od dodatków do żywności
Mateusz Kowalewski /fot. PTWP

Zauważa, że popularnym trendem jest zastępowanie niepożądanego tłuszczu skrobiami czy błonnikiem (inuliną). Błonnik wykorzystywany jest także jako substancja wzbogacająca, obok kwasów omega czy witamin. Co ciekawe, produkty mleczarskie wzbogaca się o dodatkowe białka, w tym także pochodzące z produktów mlecznych. Ciekawym trendem jest też produkcja nabiałowych wyrobów pozbawionych laktozy, którą usuwa się w procesie enzymatycznym.

- Obok „czystej etykiety” obserwujemy również trend „wolne od”. Świadomy konsument coraz częściej unika alergenów (np. glutenu) albo GMO. Obserwujemy rosnące zainteresowanie lecytyną słonecznikową, jako alternatywą dla lecytyny sojowej, która z jednej strony wytwarzana jest z soi (alergen) a z drugiej niesie ryzyko zawartości białek modyfikowanych genetycznie – mówi Mateusz Kowalewski.

Trendem globalnym, który powoli wchodzi do Polski jest też „sustainability”, związany z odpowiedzialnością społeczną przedsiębiorstw. Nie zawsze da się użyć substancji naturalnych, bo wiąże się to z uszczuplaniem ich zasobów. Dlatego poszukuje się alternatyw pozyskiwanych ze źródeł odnawialnych. Dobrym przykładem jest wanilina: smak waniliowy jest jednym z najpopularniejszych smaków na ziemi. Produkcja naturalnej wanilii pokrywa mniej niż 1% globalnego zapotrzebowania. - Powszechnie stosuje się zatem wanilinę. Problem w tym, że najpopularniejsza jest ta pozyskiwana z gwajakolu, który z kolei jest pochodną ropy naftowej (źródło nieodnawialne). Największe koncerny spożywcze to już dostrzegły i w ramach polityki „sustainability” zaczęły używać waniliny ligninowej, pozyskiwanej z drewna świerkowego (źródło odnawialne). Jest ona nieco droższa od gwajakolowej, ale ma za to delikatniejszy profil smakowy – mówi prezes Hortimex Plus.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Mateusz Kowalewski RSS ALERT    /    Hortimex Plus RSS ALERT    /    dodatki do żywności RSS ALERT    /    czysta etykieta RSS ALERT    /    GMO w przemyśle spożywczym RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • artmetic ekonsulting 2016-06-05 23:42:00
    E-dodatki do żywności pobierz za darmo w Google Play!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.82.93.116
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.