Stabilne ceny na aukcji Fonterry
Dnia 19 lipca 2016 roku na otwartej po raz 168 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT), po odnotowanej przed dwoma tygodniami stabilizacji średniej ceny ze wszystkich kontraktów terminowych, ceny większości oferowanych produktów wciąż nie wykazują większych zmian – informuje FAMMU/FAPA.
Nastąpiły zniżki cen masła, maślanki w proszku, laktozy, sera cheddar i odtłuszczonego mleka w proszku. Zwyżkowały natomiast ceny bezwodnego tłuszczu mlecznego, kazeiny, i pełnotłustego mleka w proszku. Średnia cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była niższa o 0,4 % niż przed trzema tygodniami i wyniosła 2,336 tys. USD/t (o 53,7% niższa od odnotowanego na początku lutego 2014 rekordu).
Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było średnio o 0,6% taniej niż na poprzednim przetargu (5 lipca) osiągnęły poziom 1,93 tys. USD/t (za kontrakty na wrzesień 2016 r. i styczeń 2017 r. płacono nawet o 2% mniej niż przed dwoma tygodniami). Za tonę tego przetworu mlecznego płacono średnio jednak o 26 USD więcej niż przed miesiącem (na przetargu15 czerwca 2016 r.). W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 0,8% wyższą względem poprzedniej aukcji, 2,08 tys. USD/t (za kontrakty na grudzień 2016 r. styczeń 2017 roku płacono nawet o ponad 3% więcej niż na poprzedniej aukcji, natomiast sierpniowe kontrakty odnotowały 14% zniżkę wartości).
Pełnotłuste mleko w proszku było wciąż sprzedawane po cenie wyższej niż proszek odtłuszczony, średnio różnica ta wzrosła do 152 USD/t.
Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 0,6% zniżkę cen sera cheddar. Jego cena spadła do poziomu 2,89 tys. USD/t. Wszystko wskazuje na to, że ceny na aukcji Fonterry znów powracają na kurs spadkowy. Globalny popyt na przetwory mleczne wciąż pozostaje osłabiony ze względu na to, że większość kupujących ma wystarczające zapasy i nie ma presji na zakupy. Kolejne zniżki cen przetworów mlecznych mogą być szokiem dla producentów mleka w Nowej Zelandii, z których według szacunków już ok. 85% działa poniżej progu rentowności. Do niedawna nabiał był podstawą gospodarki Nowej Zelandii stanowiąc ok. 25% wartości eksportu, jednak ze względu na spowolnienie gospodarcze w Chinach i światową nadpodaż ceny mleka gwałtownie spadły z rekordowego poziomu jaki odnotowano w 2013 roku.
Następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się dnia 2 sierpnia 2016 r.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!