Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mleko

Stanowisko EDA dotyczące aktualnych ram prawnych dot.Produktów Ubocznych Pochodzenia Zwierzęcego

Komentarze dot. rozporządzenia 142/2011 w odniesieniu do przemysłu mleczarskiego, a w szczególności do koncentratu wirówkowego, siary i serwatki używanych na cele paszowe. Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (ABPs) są materiałami pochodzenia zwierzęcego, które nie są już przeznaczone do konsumpcji przez ludzi. ABPs włączają między innymi: pasze zwierzęce, nawozy organiczne i ulepszacze gleby oraz produkty techniczne.

Stanowisko EDA dotyczące aktualnych ram prawnych dot.Produktów Ubocznych Pochodzenia Zwierzęcego
fot. EDA

Autor: portalspożywczy.pl/EDA
Data: 28-11-2019, 12:37

W UE pojawia się roczne ponad 20 milionów ton ABPs pochodzących z rzeźni, zakładów produkujących żywność roślinną przeznaczoną do konsumpcji przez ludzi, zakładów mleczarskich oraz z zepsutych zapasów z gospodarstw. Przepisy UE regulują ich przemieszczanie, przetwarzanie i rozdysponowanie.

Dla sektora mleczarskiego, produkty uboczne są ważną częścią całego zrównoważonego biznesu, pomimo tego że nie są głównym celem produkcji. Podejście ekonomii w układzie zamkniętym leży na sercu sektora mleczarskiego, a waloryzacja produktów ubocznych ulegała i ulega poprawie przez wiele dekad. Przemysł mleczarski wspiera nowe wzmocnione podejście UE dot. ekonomii w układzie zamkniętym i może wyróżnić wiele akcji jakie już zostały podjęte.

Aktualne ramy legislacyjne dot. ABPs są ważną bazą, ale nadal zawierają niepotrzebne obciążenia dla przemysłu mleczarskiego. Dlatego też przemysł mleczarski chciałby naświetlić dokonane osiągnięcia, ale również pewne trudności lub niespójności dla sektora mleczarskiego, zawarte w rozporządzeniu 142/2011, z którymi nadal trzeba się zmierzyć. Te obawy dotyczą zwłaszcza koncentratu wirówkowego, wymagań dot. transportu, siary i serwatki na cele paszowe.

Koncentrat wirówkowy
Dotychczas używane określenie ‘szlam’ nie dostarcza właściwej wykładni odnośnie tego co to jest za materiał. Wraz z tym jak wymagania jakościowe dla tzw. szlamu wzrastały w ostatnich kilku latach, sugerujemy aby zmienić terminologię i nazwać go np. ‘koncentratem wirówkowym’. Określenie ‘szlam’ nie powinno być już używane w legislacji. Koncentrat wirówkowy jest ekstraktem z mleka pojawiającym się w zakładzie przetwórczym jako rezultat oddzielenie większych cząstek od reszty mleka. Nie wszystkie zakłady mają takie urządzenia, gdyż są one kosztowne, a jedynie wspierają proces, ale to może być stosowane do rozdzielenia dwóch składników, oddzielnej obróbki cieplnej koncentratu, a następnie do ponownego połączenia składników przy produkcji sera.
Taka powszechna praktyka podkreśla jedynie fakt bycia produktem spożywczym wobec koncentratu określonej wielkości cząstek pochodzących z tego samego surowca – mleka. Ma on konsystencję i wygląda jak mleko odtłuszczone, a badania pokazują podobne do mleka odtłuszczonego COD (chemiczne zapotrzebowanie na tlen). Ten koncentrat wirówkowy jest przede wszystkim żywnością ale może być przemieniony w ABP, jeśli nie będzie już więcej przeznaczany na żywność. Operator przemysłu spożywczego jest odpowiedzialny za identyfikację tego etapu, w zgodności z art. 4 rozporządzenia (EC) nr 1069/2009.
Rozporządzenia dot. półproduktów pochodzenia zwierzęcego mają na celu obniżenie ryzyka dla zdrowia zwierząt poprzez dostarczenie jasnych reguł dot. obróbki półproduktów pochodzenia zwierzęcego. W przypadku koncentratu wirówkowego, została wprowadzona zdefiniowana obróbka cieplna dot. rozdysponowania koncentratu wirówkowego, zarówno jako paszy dla zwierząt jak również poprzez system oczyszczania ścieków.

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.232.55.175
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.