REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Stopniowy spadek światowych cen mleka w proszku

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 03-08-2010, 11:38
Stopniowy spadek światowych cen mleka w proszku
fot. www.ilewazy.pl

Według informacji DairyCo Datum, po osiągnięciu szczytowych poziomów w maju br., od dwóch miesięcy następuje stopniowy spadek światowych cen mleka w proszku, szczególnie w Stanach Zjednoczonych, gdzie w czerwcu dostawy mleka wzrosły o ponad 2% w relacji rocznej, ale także w UE-27.

REKLAMA

W rezultacie w ubiegłym miesiącu średnia cena odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) ukształtowała się na poziomie około 2850 USD/t, tj. o prawie 2% niższym niż w czerwcu br., ale nadal o ponad 46% wyższym w relacji rocznej. Mleko pełne sprzedawano po 3600 USD/t, tj. taniej o prawie 3% w stosunku miesięcznym i jednocześnie o 80% drożej wobec analogicznego okresu 2009 roku.

Z kolei światowe ceny masła utrzymują się na stałym poziomie około 4000 USD/t, tj. ponad 2-krotnie wyższym niż przed rokiem, co wynika m.in. z dużego spadku jego produkcji oraz wciąż niskich zapasów.

W samej Unii Europejskiej ceny masła rosły przez cały lipiec, by pod koniec ubiegłego miesiąca ustabilizować się na poziomie przekraczającym o około 70% cenę interwencyjną oraz cenę notowaną w ubiegłym roku. Stymuluje to przetwórców do zwiększania jego produkcji. Jeszcze w pierwszych czterech miesiącach 2010 r. wytworzono o 9% mniej masła niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, ale już w maju i czerwcu produkcja przekroczyła wcześniejsze szacunki.

W okresie styczeń-maj br. w UE-27 nastąpił także duży (o prawie 10% w relacji rocznej) spadek produkcji odtłuszczonego mleka w proszku. Niemniej, słabszy w ostatnich miesiącach światowy popyt na ten produkt skutkował obniżką cen zbytu także we Wspólnocie. Średnio w lipcu br. ceny OMP kształtowały się na poziomie ok. 220-225 EUR/100 kg, tj. o około 4% niższym niż miesiąc wcześniej. Pełne mleko w proszku (PMP) potaniało o około 1% do 287 EUR/100 kg. Jeszcze większe spadki odnotowano na rynku serwatki w proszku, której ceny w lipcu obniżyły się o prawie 15% w relacji miesięcznej.

Z kolei światowy popyt na sery jest w dalszym ciągu wysoki, co skutkowało około 20% wzrostem jego eksportu z krajów UE-27 w pierwszych pięciu miesiącach roku. Z tego też względu, pomimo wzrostu produkcji o około 1% wobec 2009 r., jego zapasy we Wspólnocie, (ale także w USA) są niewielkie. Wobec powyższego ceny serów rosły przez cały lipiec, sięgając pod koniec miesiąca w przypadku sera Cheddar 310 EUR/100 kg, tj. poziomu o 35% wyższego niż przed rokiem.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 958) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH