Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mleko

Studenci Politechniki Warszawskiej opracowali jogurt na bazie prosa

Wraz z rosnącą popularnością diety roślinnej pojawiają się nowe potrzeby, a w ślad za nimi interesujące start-up'y. Na innowacyjny pomysł na wypełnienie niszy na rynku wegańskich produktów wpadli studenci Politechniki Warszawskiej, opracowując jogurt na bazie prosa.

Studenci Politechniki Warszawskiej opracowali jogurt na bazie prosa
fot. shutterstock.com

Autor: www.portalspozywczy.pl
Data: 15-11-2018, 10:28

Mimo że produkt dalej znajduje się w fazie badań, wzbudził już duże zainteresowanie w branży. Pomysł Klaudii Wojtachnio i Cezarego Piwowarczyka został doceniony przez panel specjalistów zebranych na pierwszej w Polsce konferencji biznesowej związanej z trendami roślinnymi w branży spożywczej – „Plant Powered Perspectives” organizowanej w ramach kampanii Roślinniejemy.

Zmiany rynkowe są bez wątpienia przychylne dla rozwoju startupu, jednak do wprowadzenia produktu na rynek musi minąć jeszcze co najmniej kilka miesięcy. Obecnie ośmioro studentów dopracowuje formułę jogurtu w laboratorium, wykorzystując do tego najnowsze technologie oraz wiedzę z zakresu biotechnologii. Co mówią o swoim produkcie oraz procesie jego powstawania?

- Jako osoby chcące przejść na dietę roślinną, a tym samym wyeliminować produkty mleczne, zauważyliśmy, że mamy na rynku spory deficyt, jeśli chodzi o ich zamienniki. Oczywiście nie dotyczy to alternatyw dla samego mleka, ponieważ tych jest mnóstwo. Problem pojawia się, gdy mamy ochotę zjeść jogurt, który nie jest jedynie zagęszczonym napojem roślinnym. Niestety często jedynie z takimi produktami mamy do czynienia. Korzystając z szansy jaką dawała nam działalność w kole naukowym chcieliśmy sprawdzić, czy możliwe jest uzyskanie alternatywy jogurtu, bardziej zbliżonej do produktu jaki jest nam znany - mówi Cezary Piwowarczyk.

- Początkowo planowaliśmy wypróbować kilka zbóż i na podstawie doświadczeń wybrać najbardziej obiecujące. Jednak już podczas pierwszych eksperymentów proso wyróżniało się na tle pozostałych. Jego największą zaletą jest fakt, że nie zawiera glutenu, natomiast znajduje się w nim duża ilość witamin z grupy B i mikroelementów. Istnieją również dowody na to, że może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz regulować poziom glukozy we krwi - dodaje.

Jak podkreśla Cezary Piwowarczyk, produkt jest skierowany do wszystkich osób, które rezygnując z nabiału, nie chcą odmawiać sobie jego pozytywnych właściwości. Podobnie jak dobrej jakości jogurty, produkt zawiera cenne bakterie probiotyczne, a dzięki dodatkowi prebiotyku ma jeszcze bardziej pozytywny wpływ na organizm. Może być spożywany przez osoby nietolerujące laktozy, glutenu oraz ze skazą mleczną. Nawet osoby na diecie tradycyjnej mogą po niego sięgnąć, ponieważ nie zawiera cholesterolu, ciężkostrawnej kazeiny, oraz ma korzystniejszą zawartość kwasów tłuszczowych
niż produkty na bazie mleka.

więcej informacji:

jogurty wegańskie RSS ALERT    /    weganizm RSS ALERT    /    jogurty bez laktozy RSS ALERT    /    jogurty RSS ALERT    /    start-up RSS ALERT    /    innowacje RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.171.146.16
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.