REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Światowe ceny produktów mleczarskich wzrosły w marcu

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 16-04-2015, 19:33
Światowe ceny produktów mleczarskich wzrosły w marcu

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 173,8 punktu i wciąż znajdywał się na najniższym poziomie od lipca 2010 roku. Indeks ten był o niemal 18,4 proc. niższy niż w analogicznym okresie 2014 roku, kiedy to plasował się na poziomie 213 punktów i o 1,5 proc. niższy niż w lutym 2015 r. - informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Jest to już dwunasty spadek z rzędu w ujęciu miesięcznym, a ostatnio tak długa tendencja zniżkowa odnotowana była pod koniec lat ‘90. Spadek indeksu związany jest przede wszystkim z dużą dostępnością globalną większości towarów, które obejmuje. W ubiegłym miesiącu szczególnie dynamicznie spadły ceny cukru, łagodniej zniżkowały ceny zbóż i mięsa i olejów roślinnych, a w przypadku przetworów mlecznych odnotowano drugi z rzędu wzrost. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w marcu osiągnął pułap o 1,68% większy w stosunku do jego poziomu lutego i wynosił 184,9 punktu, co było drugą zwyżką po jedenastu miesiącach spadków. Najbardziej dynamicznie wzrosły ceny pełnotłustego mleka w proszku (+10,7%), nieco mniejsze zwyżki notowano w przypadku proszku odtłuszczonego (+7%) i masła (+2,1%), a notowania serów odnotowały ok. 3% zniżkę. Główną przyczyną nagłego wzrostu światowych cen przetworów mlecznych jest spadek produkcji w Nowej Zelandii wywołany suszą w połączeniu z ograniczonymi dostawami eksportowymi z Australii. 

 Ponadto ograniczana jest także produkcja mleka w Unii Europejskiej – w celu uniknięcia lub minimalizowania przez państwa członkowskie kar z tytułu nadprodukcji w ostatnim sezonie kwotowym, który kończy się z dniem 31 marca 2014 r. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w trzecim miesiącu 2015 roku na poziomie o 34% niższym niż w analogicznym okresie 2014 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze 2 miesiące 2015 r. osiągnęła poziom 177,81 punktu i była o 31,1% niższa niż w analogicznym okresie 2014 roku. 9,2% zniżka cen cukru do najniższego poziomu od lutego 2009 r. odzwierciedla poprawy perspektyw upraw w głównych rejonach produkcji, a w szczególności w Brazylii (która jest głównym światowym producentem i eksporterem cukru). Ponadto zniżki cen cukru w skali światowej dodatkowo napędza osłabienie waluty brazylijskiej względem amerykańskiego dolara (ponad 10% spadek w ciągu miesiąca). 3,1% zniżka cen olejów roślinnych do najniższego poziomu od września 2009 r. nastąpiła na skutek spadku cen oleju palmowego i sojowego. Podczas gdy olej palmowy potaniał na skutek mniejszego popytu importowego w skali światowej, zniżki cen oleju sojowego są konsekwencją większych zbiorów soi w Ameryce Południowej w połączeniu z rosnącymi światowymi zapasami i spodziewanymi rekordowymi siewami w USA. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 274) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH