Światowe ceny produktów mleczarskich wzrosły w marcu

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 173,8 punktu i wciąż znajdywał się na najniższym poziomie od lipca 2010 roku. Indeks ten był o niemal 18,4 proc. niższy niż w analogicznym okresie 2014 roku, kiedy to plasował się na poziomie 213 punktów i o 1,5 proc. niższy niż w lutym 2015 r. - informuje FAMMU/FAPA.
Jest to już dwunasty spadek z rzędu w ujęciu miesięcznym, a ostatnio tak długa tendencja zniżkowa odnotowana była pod koniec lat ‘90. Spadek indeksu związany jest przede wszystkim z dużą dostępnością globalną większości towarów, które obejmuje. W ubiegłym miesiącu szczególnie dynamicznie spadły ceny cukru, łagodniej zniżkowały ceny zbóż i mięsa i olejów roślinnych, a w przypadku przetworów mlecznych odnotowano drugi z rzędu wzrost. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w marcu osiągnął pułap o 1,68% większy w stosunku do jego poziomu lutego i wynosił 184,9 punktu, co było drugą zwyżką po jedenastu miesiącach spadków. Najbardziej dynamicznie wzrosły ceny pełnotłustego mleka w proszku (+10,7%), nieco mniejsze zwyżki notowano w przypadku proszku odtłuszczonego (+7%) i masła (+2,1%), a notowania serów odnotowały ok. 3% zniżkę. Główną przyczyną nagłego wzrostu światowych cen przetworów mlecznych jest spadek produkcji w Nowej Zelandii wywołany suszą w połączeniu z ograniczonymi dostawami eksportowymi z Australii.
Ponadto ograniczana jest także produkcja mleka w Unii Europejskiej – w celu uniknięcia lub minimalizowania przez państwa członkowskie kar z tytułu nadprodukcji w ostatnim sezonie kwotowym, który kończy się z dniem 31 marca 2014 r. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w trzecim miesiącu 2015 roku na poziomie o 34% niższym niż w analogicznym okresie 2014 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze 2 miesiące 2015 r. osiągnęła poziom 177,81 punktu i była o 31,1% niższa niż w analogicznym okresie 2014 roku. 9,2% zniżka cen cukru do najniższego poziomu od lutego 2009 r. odzwierciedla poprawy perspektyw upraw w głównych rejonach produkcji, a w szczególności w Brazylii (która jest głównym światowym producentem i eksporterem cukru). Ponadto zniżki cen cukru w skali światowej dodatkowo napędza osłabienie waluty brazylijskiej względem amerykańskiego dolara (ponad 10% spadek w ciągu miesiąca). 3,1% zniżka cen olejów roślinnych do najniższego poziomu od września 2009 r. nastąpiła na skutek spadku cen oleju palmowego i sojowego. Podczas gdy olej palmowy potaniał na skutek mniejszego popytu importowego w skali światowej, zniżki cen oleju sojowego są konsekwencją większych zbiorów soi w Ameryce Południowej w połączeniu z rosnącymi światowymi zapasami i spodziewanymi rekordowymi siewami w USA.
- « Poprzednia
- 1
- 2
- Następna »
KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!